Снимка: БГНЕС
fallback

Опасни за здравето на децата минерални води заливат пазара, показва анализ на лекари по дентална медицина. Такива са водите, които съдържат твърде много флуорид, алармира "Монитор".

За безопасни се считат тези, в които има не повече от 1,5 mg/l. У нас в търговската мрежа се продават 13 марки минерални води, в които концентрацията на веществото е по-висока.

Те са от находищата "Хисаря", "Велинград", "Девин", "Михалково", "Ракитово", "Старо Железаре", "Баничан" и "Бързия".

Близо до стойността от 1,5 mg/l са и минералните води от "Леново" и "Шипково", твърдят още експертите.

По данни на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки през 2007 г. търговският дял на минералните води със завишена концентрация на флуорид е бил 27,2% от всички произведени в страната 29 марки минерални води.

Според наредбата за бутилирането им производителите трябва да поставят текст върху етикета, който да предупреждава, че продуктът не е подходящ за всекидневна употреба от кърмачета и деца до 7-годишна възраст.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

67

преди 15 години

Заглавието Експерти: Продават опасна минерална вода е твърде пресилено и не отразява реалният риск от употребата на споменатите минерални води.Известно е, че Флуоридът (F-) е химически компонент, който при ниски концентрации в питейната вода може да има положително, а при високи концентрации отрицателно въздействие върху човешкото здраве. Това важи с особена сила за децата. Концентрациите от порядъка на 0,5 до 2 мг F/л водят до развитие на зъби, които са по-устойчиви на разваляне. Обратно, при високи концентрации, флуоридът (F-) може да причини зъбна флуороза и дори зъбни или скелетни заболявания в зависимост от приема.В своите Насоки за качеството на питейната вода Световната здравна организация (СЗО) посочва примерна норма от 1,5 мг F/л (WHO Guidelines for Drinking Water Quality , Geneva 2004, ISBN 92 4 154638 7.). Директивата за питейната вода (Директива 98/83/EО на Съвета, OВ 33032, 5.12.1998 г.) съдържа ясен и задължителен стандарт (по-малко от 1,5 мг F/л) в съответствие с насоките на СЗО. Същият стандарт за питейната вода е приет и в България.Флуорните минерални води са широко разпространени в България, като концентрациите на флуорид варират в широки граници от няколко мг/л до десетки мг/л. Обикновено, те са привързани към гранити, андезити, гнайси и често освен повишения флуорид имат и повишена радиоктивност. Водите в седиментни формации (пясъчници, варовици, доломити) и особено тези в открити карстови басейни, рядко имат съдържание на флуорид повече от 0.5 мг/л.От флуорните минерални води в България се бутилират само онези, които имат съдържание на флуорид по-малко от 5 мг/л. Много други води, като тези например от Белчински бани, Добринище, Панагюрище, Якоруда и още десетки находища, не се бутилират, а се използват само като лечебни.А сега, ще изкажа своето мнение по въпроса.Независимо, че бутилирани води със съдържание на флуор повече от 1.5 мг/л са неподходящи за всекидневна питейна употреба, със сигурност може да се приеме, че за възрастен човек, една бутилка от 1.5 л с 4 мг F/л на ден, едва ли може да се счита за опасна!! Подобна пропорция може да се приеме и за деца до 7 години, с тази разлика, че бутилката трябва да бъде от 0.5 л.

66

big

преди 15 години

аз пия само ракия

65

no name

преди 15 години

Пак някой се опитва да спечели на чужд гръб и да прецака всички на пазара. Всяка компания за минерална вода пише на етикета какво съдържа нейната вода. Тъй като аз си пия изворна вода, която е с розов етикет, тя си е ниско минерализирана и няма проблеми от пренатоварване на организма и бъбреците. Специално за минералната на няколко различни води пише да се редуват на етикета и да не се пие една и съща вода. Вижте примерно тези на Девин, там си пишат хората - редувайте водата. Пак се блъскат за пазарни позиции. Нали си има ХЕИ и всякакви други такива, които следят. Сега пак някой ще панира народа и ще вика "Пийте моята вода, че идва от ядрото на земята направо преварена!"

fallback