Снимка: БГНЕС
fallback

Българското земеделие е на прага на икономически колапс.

Това заяви председателят на АЗПБ (Асоциация на земеделските производители в България) Ивайло Тодоров.

В условията на задълбочаващата се финансова криза, поредното забавяне в плащанията на субсидиите за кампания 2008 г. и отказа на банките да ги кредитират, е повече от обезпокоително.

Според Тодоров, възниква проблем с финансирането на одобрените проекти по програмата за развитие на селските райони.

Банките отказват да кредитират тези проекти, което ще доведе до тяхното неизпълнение, твърди той.

Асоциацията отдавна настоява за въвеждане на схема за рефинансиране през банките с ресурс на Държавен фонд „Земеделие“, но все още няма подписано споразумение с нито една банка за това.
Подобни ситуации ще накарат фермерите да забавят плащанията си до юни тази година.

Пролетта е най-натоварения период през годината от цикъла на земеделското производство.
Намаленият добив ще бъде усетен от управляващите и всички останали още през юли и август.

С неизбежна спешност следва да бъдат извършени обработки по пръскане и торене на есенници и съответно торене, пръскане и сеитба на пролетници.

От друга страна земеделските производители са натоварени и със заплащането на трупащите се за всеки ден забава лихви и неустойки по необслужените кредити, получени срещу бъдещото вземане.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

53

преди 15 години

БгГ не служи на дявола. Преди 20 години комунистите са си поръчали плана на Ран и Ът - план за преход към пазарна икономика. Хората са им направили план, като съвсем съвестно са ги предупредили за страничните ефекти. Комунистите с радост са възприели най-трънливия и труден план за преход, допълнително усложнявайки нещата с корупция, силови групировки и прочие прелести. С едничката цел да дойде момента, в който хората да си кажат "аман от тая демокрация". Това е то. Никой от никъде не е препоръчвал приватизацията да се прави под масата, напротив, точно на това е наблегнато в плана - да се внимава всичко да е прозрачно и чисто. Никой от никъде не е препоръчвал да се пускат да вилнеят мутри - това си е наше изобретение. Вземете и прочетете тоя прословут план и не си измисляйте и не слушайте разни агитатори да ви го преразказват.

52

Чeрвената помия

преди 15 години

Аз ще гласувам за Атака.Съветвам Ви , да направите същото, ако не искате това да продължава!Може да са луди, но истината говорят у нас или пияните, или лудите!

51

VAZDUHAR

преди 15 години

V JUGOSLAVIA RAZBIHA INDUSTRIJATA I IMFRA STRUKTURATA S BOMBI , ZASHTOTO SARBITE NE POJELAHA DA SE SAMOUNISHTOJAT . V BG TAZI RABOTA SVARSHIHA RABOTLIVI LAKEI , SRESHU ZAPLASHTANE ILI PRIVILEGII , DOKATO NARODA VIKASHE URA . OSNOVATA NA TEZI ZLINI E ZAD OKEANA , NO NARODA NE MOJE ILI NE ISKA DA GO RAZBERE . BG E NA ABSOLJUTNO GRESHEN PAT . POSLEDICITE OT GRESHNATA STRATEGIJA SHTE BADAT TEJKI . KAKVO HUBAVO SME VIDJALI ZA POSLEDNITE 20 GODINI ? ZASHTO MISLITE CHE NESHTO SHTE SE PROMENI ? NISHTO NJAMA DA SE PROMENI , DOKATO BG SLUJI NA DJAVOLA !

fallback