С подкрепата на свои колеги и сдружението „Зелена Варна” днес рибарите от рибарската кооперация „Траката” протестираха в района на буната на Траката.

 

Над 200 души се събраха на протеста. Рибарите протестират срещу заменката, чрез която рибарското селище стана частна собственост на бившия зам.-министър на вътрешните работи Явор Хайтов.

Те ще потърсят съдействие и от политическите сили в града.

Според тях прокуратурата би могла да намери основание и да предприеме действия по блокиране на вече направената сделка, заради която рибарската кооперация вече се намира на частна територия.

"Нотариален акт за имота нямаме, но нашата стоянка е тук повече от 16 години с разпореждането на тогавашния съд", каза председателят а рибарската кооперация “Траката” Иван Копчев.

Той уточни, че в момента, когато е тръгнало узаконяването на терена, е влязъл мораториумът за придобиване на имоти по давност.

"На рибарската стоняка има 50 лодки. Ние нямаме никакво намерение да се махаме от тук, ще се борим с всички средства", каза още Копчев.

Според него, след като се изчерпат законните средства, рибарите са готови и на гражданско неподчинение.

Случаят се разследва и от ДАНС, съобщиха присъстващите.

По време на митинга бяха издигнати плакати с надписи “Съд за безочието на чиновниците, осъществили замените”, “Не искаме да се превърне в бетонна крепост съхраненото от рибарите е повече от 100 години зелено богатство”.

Членовете на рибарската кооперация “Траката” излязоха и с отворено писмо до президента Георги Първанов, с което го призовават да направи всичко възможно за блокиране и анулиране на сделката.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase