Управител на цех за заготовка на обувки в село Брест е раздавал по 50 лв. на работниците,  за да гласуват за кандидата за кмет на ГЕРБ в селото Цецо Луканов, твърдят от пресцентъра на БСП в Плевен.

Сигналът е подаден до Общинската избирателна комисия в община Гулянци от кандидата на социалистите за кмет на Брест Стефан Копчев. Днес там се провеждат частични избори за кмет, тъй като досегашният почина през януари т.г.

Раздаването на пари е станало снощи, а сигналът е подаден в полицейското управление в Гулянци към 20.30 ч.

Управителят на цеха, заедно със съпругата на собственика са раздавали парите на своите работници с мотива, че фирмата не е плащала три месеца заплати на хората си.

Въпросните по 50 лв. били вид аванс. По това време в цеха обаче бил и кандидатът-кмета от ГЕРБ Цецо Луканов. Той агитирал работниците да гласуват за него, като ги е уверявал, че лично е съдействал да получат тези суми.

Информацията била потвърдена и от пазача на фирмата, който единствен бил на мястото след пристигането на полицейските служители. Същото са казали и три жени, разпитани около 22 часа снощи. Всички са потвърдили, че са получили парите в присъствието на Цецо Луканов и че той ги е призовавал да гласуват за него.

Луканов обещал, че и занапред ще им помага да получават редовното заплатите си. Парите - общо 2000 лв, са раздадени за около половин час, а работниците в цеха са се подписвали в тетрадка, а не на ведомост.

Парите били изтеглени от софийски клон на Прокредит банк, съобщават още от БСП. Тепърва ще бъде проверено коя фирма е извършила финансовата операция. За случая е уведомена и Районна прокуратура-Никопол.

"Не бих искал да коментирам информацията за купуване на гласове от страна на ГЕРБ на днешните частични избори за кмет в плевенското село Брест, защото това е министър (Румен Петков -бел.ред.), който знаем какви оперативни срещи правеше и от региона, от който е, е в състояние да направи всякакви оперативни комбинации".

Така председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира случая.

Той допълни още: "Разграничаваме се и сме против купуването на гласове. Ако има образувано вече дознание, не искам да коментирам, докато то не приключи. Надявам се, че страха в БСП е огромен и са готови да направят каквито и да е варианти срещу ГЕРБ, за да ни компрометират".

Цветанов изтъкна, че отново се проявява манталитета от изборите в село Доктор Йосифово, където "вече, може би, ще има обвинения за купуване на гласове от страна на БСП". Той прогнозира, че предизборните кампании за национален и европейски парламент ще са много тежки, но изрази надежда, че "всички политически партии ще си свършат работата" и няма да допуснат купуване на гласове.

"Убеден съм, че системата на МВР ще си свърши работа, за да не опорочим изборния процес, това е ангажимент на всички партии", каза Цветан Цветанов.

Без да назовава името на бившия вътрешен министър Румен Петков, Цветанов заяви: "Той бе махнат от поста министър, именно поради тези обстоятелства – оперативните срещи, които правеше. Той е част от провала в МВР и от днешните проблеми, които има г-н Миков".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase