Проходът Шипка и подходите към върха тази зима ще бъдат контролирани  от постоянни дежурни полицейски групи. Това съобщиха от пресслужбата на Областната дирекция на полицията в Габрово.    

Целта  на полицейските дежурства е осигуряване на безопасно движение и ред при преминаване на автомобилите през старопланинския проход, допълниха  от полицията.

При усложнени метеорологични условия полицейските служители ще въвеждат временни варианти за действие и контрол на движението. 

Това включва спиране на движението, задължаване на водачите да поставят вериги на колите си, пренасочване на автомобилните колони в рисковите участъци, докато работи снегопочистващата техника, обясниха от полицията.

Новите мерки за безопасност при преминаване на прохода Шипка се въвеждат след подписано споразумение за сътрудничество между МВР и националната агенция "Пътна инфраструктура".

Дейността ще се координира от щаба на пътната агенция.

Преминаването на прохода Шипка е забранено до 31 март за тежкотоварни автомобили с ремаркета и полуремаркета, припомниха от полицията. Забраната влезе в сила от началото на декември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase