Над 50 овцевъди от Източните Родопи днес в 12,15 часа щурмуваха сградата на Областна дирекция "Земеделие и гори" в Кърджали. Полицейски кордон ги отблъсна пред масивната метална врата на входа.

Захвърлено шише с вода счупи стъклото над вратата. В сблъсъка пострада млад мъж, потърсена беше медицинска помощ.

На шестия ден от началото на мирните протести на животновъдите от Кърджалийска област, заради неполучени средства за пасища от миналата и тази година, беше обявено гражданско неподчинение.

Животновъдите потеглиха пеша от спирка "Джебел" към Кърджали с развети трикольори и изписани транспаранти " Овчари сме, но не овце".

След щурма те поискаха незабавната оставка на областния шеф на дирекция "Земеделие и гори" Радин Усков заради безхаберието му към проблемите на животновъдите. Също така бе поискано работещите в дирекцията да напуснат канцелариите си.

Зад полицейския кордон Радин Усков поиска да разговаря с тях, но беше освиркан.

В преговорите с протестиращите се включи и зам.-областният управител Себахаттин Риза, който ги призова да излъчат контактна група и тя да води разговори с областния управител Ангел Коджаманов. Предложението му не бе прието.

Радин Усков заяви, че в Кърджали утре пристига експертна група от Министерството на земеделието и храните и в удобно за протестиращите време ще се започнат разговори за решаването на проблема.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase