Снимка: БГНЕС
fallback

"Повечето от общините не са започнали да правят съкращение в щатовете си и да оптимизират структурите и се надяват да им се размине, но ще настоявам правителството да има твърд подход към тези общини които нарушават закона за бюджета", обяви министърът на държавната администрация Николай Василев.

Той прогнозира, че административните структури, които не са извършили тази оптимизация в края на годината ще имат проблем.

По думите му има значителна диспропорция в заплащането в отделните общини, без логика.

"Ще се опитаме този проблем да бъде решен, както беше решен в областните администрации, където през 2005 г. имаше разлика в заплатите с около 100 лева, но след години последователни мерки, без да искаме пари от бюджета, а само с вътрешно преструктуриране изравнихме заплатите и сега в областните администрации те са към 700 лв", каза той.  

Василев обяви, че министерството на финансите готви много голямо съкращение.

По думите ме около 7000 души са съкратени от държавните администрации.

"Колкото по-рано се извършат съкращенията, толкова повече фонд ще остане за по-голямо увеличение на заплатите", добави министър Николай Василев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

преди 15 години

Прав си, братче!Ако беше тежко, щеше да има текучество, а не всички жени и любовници на някои мастити величия да се натискат в администрацията...Да станат учителки, или да отворят собствен бизес?Но не, сигурното си е сигурно..

22

преди 15 години

Ало, я се събуди малко.Знаеш ли от кога жената, която сади теменужки в градинката до градския фонтан не е на щат в общината??? От както в тази скапана държава измислиха концесиите!!! Да не трябва да се слагат всички под един общ знаменател, но специално в тези общински служби има толкова много корупция,че никога няма да вдигнат заплатите,щото те сами си ги правят.

21

prosto az

преди 15 години

До N 20-знаем-ги-тия-работи:Там е работата, че смотльо като теб нищо всъщност не знае. Смяташ, че всеки, който работи в някаква административна структура, по цял ден седи и чака точно теб, въшльото, да ти одере кожата. Е, да те светна - тези хода си имат доста друга работа, не си им точно ти на главата. Не смесвай общинската администрация с някои служители на КАТ например, където малък материален стимул гарантирано отваря по-бързо вратите. Не че и в общините няма ***. Но определено не е редно да се поставят всички под един знаменател.На всичкото отгоре медиите преекспонират значението на думата "чиновник". Явно забравят жалката си кариера от соц-годините, когато самите те бяха в точно тази жалка роля - писарушки на бюро, слаъпващи статийка след статийка, къде да възвеличаят някой отговорен другар или поредната партийна мъдрост, къде да размажат някой, уличен дори в нищожно съмнение във великомудрата партийна линия. По тази логика чиновници са не само работещите в голямата бяла сграда на общината, а и лекарите, учителите, библиотекарите, музейните работници, метачките по улицата (тези от "програмата за заетост"), градинарите по парковете - въобще всички, чиито заплати се изплащат от общинския бюджет.Хайде сега тези, които-ги-знаят-тия-работи, да идат при жената, която сади теменужки в градинката до градския фонтан, и да й кажат, че тя е чиновник със 700 лв и горница заплата, че е *** и трябва да се маха възможно по-скоро оттам, за да не спъва светлото бъдеще на родината по интелектуалното й преминаване от Ориента към ЕС.

fallback