Керамика от селищната могила в Бургаско. Снимка: Елка Василева
fallback

Находки, доказващи наличието на селища по Южното Черноморие от преди 8 хиляди години, е открил екип от археолози, разработващ праисторическа могила на територията на Бургас.

Могилата се намира на 10-я километър в района на затворническото общежитие. Това е най-старото открито досега селище по Черноморското крайбрежие на север от Босфора.

При сондажните разкопки са регистрирани части от четири жилищни постройки с богат и разнообразен археологически инвентар – керамични съдове, сечива от кост и рог, керамична идолна пластика от късния неолит, ранната и късната каменно-медна епоха.

При проучванията на могилата екипът, ръководен от Мирослав Класнаков – уредник на Археологическия музей в Бургас, е открил повече от 250 предмета, които предстои да бъдат изследвани.

Един от най-ценните предмети е керамична плочка с писмени знаци, за която археолозите твърдят, че е уникална. Сред находките е и медно шило с костена дръжка, което е най-старото сечиво, открито в областта.

За наличието на древна цивилизация говори и ритуален съд с релефно изображение на царя-жрец.

Откритията датират от VI - V век преди Христа и безспорно добавят нови щрихи към историята на Бургас. Те доказват, че Бургас е бил кръстопът на най-древните цивилизации.

Древното селище е разположено в близост до Атанасовското езеро.

Според археолозите, митичните потоци, залели бреговете, са оставили под вода много селища и е било невъзможно те да бъдат открити. Поне до момента.

Откритията водят и до предположения, че солодобивът тук е бил развит хилядолетия преди новата ера.

По анализите на находките Регионалният бургаски музей ще работи съвместно със специалисти от университета в Нюкясъл, Англия.

Според директора на Регионалния Бургаски музей- Цоня Дражева, археологическото лято започва много силно и ще продължи по същия начин.

През юли стартират проучванията на древното селище Аква калиде терма в района на Минералните бани, предстоят археологически разкопки в местността Форос и Кафката край Пода, както и на тракийското светилище на връх Шилото край Бургас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

67

мистър тричко

преди 15 години

Аз съм Бургазлия и си обичам родния град. Има много хора с голямо самочувствие там , но има и доста свястни хора. Честно да ви кажа бях в София и ме впечатли само студентски град. В пловдив пък един път отидох лятото и щях да се издушя от жега. Там вятъра не помръдва!!! В Бургас подухва морския бриз. Вечер може да се разходиш по плажа ..абе Бургас си е Бургас..няма друг като него!

66

Наско

преди 15 години

Всички тези коментари, защото е намерено в Бургас. Бива ли такова нещо, толкова обиди, толкова завист. Аз съм от Бургас, но да не би да ме е яд, че некропола е във Варна, или да завжидам на софианци за сердика, на пловдивчани за античния театър. Какви бедни, изпростели душици. Вече разбирам защо всички мразят бургазлии. Много завиждате бе, не дай си боже в Бургас да се случи нещо хубаво и умирате. Сякаш Бургас не е в България. Ами така е, Хемингуей хубаво го е казал, вие за това мразите варненци и бургазлии, шото си имаме море, а па вие няма къде да си цопкате дупетата. Завиждайте и плуйте. Смях, смях...

65

те това е крадезация

преди 15 години

Ъ стана тя каквата стана,те не цянят пътищата по които сегашните -движейки се,се потрошават,вие за история на .......ще им говорите.готованец единствено на готова манджа се радва,всичко друго е каквото случайно запомни,че като седне на помийна трапеза да изглежда интелигентен,в случай че си е напрегнал веществото да запомни някое нещо показано,а какво е разбрал това не питай-те всички от всичко отразбират и са абсолютно самостоятелни всестранно цивилизовани бройковиди.

fallback