Снимка: БГНЕС
fallback

Само двайсетина камиона се събраха в най-дясното платно на "Цариградско шосе" при резиденция "Врана" за обявения протест на превозвачите.

Тежкотоварните камиони не пречат на движението на входа на столицата и ще останат там до ранния следобед, според организаторите на протеста.

Във Варна 60 ТИР-а се включиха в шествие по улиците на града. Около 40 камиона потеглиха от източната промишлена зона на Русе през кръговото кръстовище пред Дунав мост и се построиха в колона по международния път Букурещ – София.

И в Пловдив превозвачите се вдигнаха на протест

ТИР-овете образуват километрична колона, като повечето са облепени с плакати: "Европейски изисквания - африкански условия", "Дайте ни човешки условия за почивка на екипажа" и др.

"Общо около 1000 камиона ще участват в цялата страна. Целта ни е обществото да види, че тези хора имат сериозен проблем", каза Димитър Николов, зам.-председател на браншовата организация на превозвачите БАСАТ.

По думите му загубата от един ден престой на всеки камион е 300 евро.

"Искаме част от акциза - 50% би било стъпка напред, а също така държавата да изпълни регулиращата си функция и да спре временно регистрирането на нови фирми в бранша", каза Николов.

Шофьорите протестират срещу високите цени на горивата, размера на акциза и лошата инфраструктура.

Те настояват за отпадането на винетните такси през 2009 година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

6

някой

преди 15 години

Трябва по често да следиш новините и ще разбереш,а пък като си зареждаш москвича на теб никой нищо няма да ти върне.Акциза сега е около 0.85лв и ДДС върху общата цена,протестирата си хората че си нямат работа,да ти пречат само по пътя цървулко.И още един ***-НАЙ ДОБРИЯ ОТ НАЙ ДОБРИТЕ-РАБОТА ИМА КОЛКОТО ИСКАш НО НЕ СИ СТРУВА ДА ДА РАБОТИш И ДА СИ ПЛАщАш ЗА ТОВА,А КАТО ТИ ВДИГНАТ ЦЕНАТА НА ТРАНСПОРТА ТИ СЕ ВДИГА ЦЕНАТА НА СТОКАТА НА КОЯТО ТИ СЕЛчО СИ ПОТРЕБИТЕЛ И КАТО НЕ МОЖЕш ДА СИ Я ПОЗВОЛИш щЕ *** МУХИТЕ,А ОТ ЦЯЛАТА РАБОТА ПЕчЕЛИ ДЪРЖАВАТА ЗАщОТО ПЛАщАш И ПОВЕчЕ ДДС НО СИ МНОГО *** ДА ГО РАЗБЕРЕш ЗАТОВА СИ КОПА'Й ЦАРЕВИЦАТА И СИЯ КАРАЙ С КАРУЦА

5

Дидка

преди 15 години

Цената на барел петрол вярно, че скочи, но прощавай, в САЩ да не би да карат с лимонада? Защо в Чикаго (напр.) ГАЛОН БЕНЗИН струва ТРИ ДОЛАРА И ОСЕМДЕСЕТ, а в БГ ЕДИН ЛИТЪР БЕНЗИН МИНАВА ДОЛАР????? ДЕ ИЛИЯ НА КИРИЯ???

4

преди 15 години

Проблема не е в акциза а в лукоил. Нафтата в Словения примерно е с 15 цента по евтина и техния акциз е по голям от нашия. Лукоил си прави каквото си иска с цените тъй като са монополисти

fallback