Снимка: Булфото
fallback

Нараства недоволството от решението на община Бургас за събаряне на незаконните постройки. Това каза Митко Доков, председател на Областен ромски съюз в Бургас.

В ромския квартал “Победа” живеят 8 хиляди роми. 100 от постройките са незаконни къщи върху общинска собственост. 30 са незаконните постройки в "Меден Рудник", две от тях вече са съборени.

Две хиляди роми живеят в квартал Горно Езерово. Там са издадени заповеди за събаряне на 52 къщи. От Областния ромски съюз заявиха, че в тези домове са израснали няколко поколения. Семействата са с 6 - 7 деца, социално слаби са.

Притеснението е, че ако постройките започнат да бъдат събаряни от идната седмица, според решението на общината, тези семейства остават на улицата.

Ромите изразиха съжаление, че на срещата не присъстват представители от общинския съвет и администрацията, чиито ресор е строителството. Повечето от ромите, които участваха в срещата, се оплакаха, че на местно ниво не се работи за тяхното интегриране и няма разбиране от страна на общината за разрешаване на този проблем.

Те искат общински терени за построяване на жилища. Досега средства за изграждане на жилища се отделят само по проекти. Такива средства не могат да бъдат отделени поради изисквания на Европейския съюз проектите да бъдат в зависимост от отпусканите от държавния бюджет средства, оповестиха от “Инициатива за равни възможности”.

Митко Доков, председател на Областния ромски съюз, информира, че след събарянето на жилищата е предвидено семействата да бъдат временно настанени във фургони, но по направена от него справка общината не разполага с терени за тяхното поставяне освен в района на квартал Горно Езерово. При това положение теренът в Горно Езерово ще се разшири, а това не решава проблема с незаконните постройки, обобщи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

42

42

преди 15 години

na tqhnoto mqsto nqmat pravo da im razvalqt k16tite kat sa romi tova nezna4i 4e nqmat du6i i te sa hora i te iskat da jiveqt tova koeto go pravqt e nespravidlivo!!!!!!!!!!!

41

uusaka

преди 15 години

Чета си аз коментарите и реших:ще ставам ром.Ще се интегрирам в тяхната общност.Няма да работя и ще ми плащат;държавата ще ми изплати ипотеката;и сметки за ток и вода няма да плащам - като дойдат избори ще ми ги опростят.А аз,жената и детето цял ден ще хвърляме гюбеци!!!

40

преди 15 години

..*** могат да бъдат интегрирани, ограмотени (едва следващото поколение) поне до степен до която, да не създават проблеми и най-вече да не бъдат инструмент за влизане във властта на външни дестабилизиращи фактори. Трябва да има последователна, дългосрочна държавна политика по този проблем. С евентуалното премахване на *** гета (незаконното строителство) би се намалила престъпността, улеснила полицията и работата на съдебната система, би се затруднило купуването на гласове чрез опростени сметки за ток и вода. Държавата задължителено трябва да се ангажира с образованието на *** деца ако трябва и насилствено, всъщност тя е длъжна да направи това - има закон за закрила на детето. Политиката трябва да бъде насочена към премахване на кварталите с големите маси *** и това според мен може да стане единствено чрез общински жилища на адресно регистрираните в съответната община. Държавата в момента е уязвима при наличието на възможност всеки да си купи власт чрез *** гласове, но е уязвима и при начина по който ще се заеме с *** проблем поради факта, че това ще бъде използвано за предявяване на претенции към нея, (обидни доклади, конференции, политически рекет и пр. - схемата ни е ясна) за спазването на човешките права от страна на известните на всички българофобски организации хранещи се именно с мършата от подобни проблеми. По тази причина всичко трябва да се прави внимателно и според закона. Затова ще трябват естествено много пари. И няколко десетилетия. Дали българския данъкоплатец е съгласен? Едва ли някой ще го попита. Но все пак е интересно да се чуят мнения по въпроса доколко българите са съгласни да финансират подобна политика.Ясно е, че с казани за ***, лагери и т.н няма да стане (за съжаление) поради редица вътрешни и външни фактори.Разбирам крайните изказвания но се надявам се че повечето са повече емоционални отколкото сериозни.

fallback