Снимка: БГНЕС
fallback

Проверка на Окръжната прокуратура и на Окръжния съд в Пловдив е констатирала груби нарушения в Трудово поправителното общежитие "Хеброс" на пловдивския затвор.

Инспекцията е извършена от председателя на Окръжния съд Сотир Цацаров и от окръжния прокурор Андрей Атанасов.

Най-общо мнението на проверяващите е, че в затворническото общежитие липсват най-елементарни човешки условия за живот. Като най-фрапиращо нарушение Атанасов посочи режима на тока, пускан през два часа.

Установено е, че затворниците имат право на баня един път в седмицата, а банята е бетонно помещение на двора без дограма на вратите и прозорците и без топла вода.

Затоплянето на вода с бързовар се наказва дисциплинарно, подчерта Цацаров.

В столовата по думите на окръжния прокурор е била монтирана мивка дни преди проверката, а храната е с качество и на цена много под оклада от 1,60 лева.

По думите на Цацаров в окаяно състояние са и двете жилищни помещения, в които при свръхнаселеност са настанени по 80 души.

Към всяка барака има по една тоалетна и умивалня с 8 чешми, от които работят само 3 и само със студена вода, обясни магистратът.

Липсва спално бельо и каквато и да е възможност за поддържане на лична хигиена, твърди Цацаров. А според правилника, припомня магистратът, "лишените от свобода имат право на безплатно бельо, облекло, обувки и постелъчни принадлежности".

Към 17 април в ТПО "Хеброс" са настанени 153 души, осъдени до 5 години за непредпазливи престъпления и с умишлени престъпления, но с първа присъда.

Всички те са с право на работа, работят на строителни обекти и се прибират вечер, без да имат възможност за елементарни условия за хигиена, коментира окръжният прокурор.

За съжаление ръководството на затвора, на чието подчинение е и общежитието, приема тези обстоятелства за повече от нормални, коментира от своя страна Сотир Цацаров. Според закона поправителното въздействие се осигурява чрез условия за поддържане на физическото и психическото здраве и чрез уважаване на човешкото достойнство, обясни той.

Цацаров допълни, че всички осъдени имат основание да потърсят правата си извън страната.

След анализ прокуратурата и съдът ще депозират до ръководството на затвора предписания за отстраняване на нарушенията, което трябва да се извърши в срок от две седмици. Те ще бъдат изпратени за сведение и до Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" към Министерството на правосъдието.

Магистратите се ангажираха, че ще продължат проверките в затвора, като следващата ще бъде в централния корпус.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

51

ka

преди 15 години

Никой не е застрахован от това да влезне в затвора

50

Kalitel na stomana

преди 16 години

Май не съм бил ясен от предния път. Аз съм БИЛ във въпросното ТПО, но това е без значение. Ако за всички е тежко, то тогава и останалата част от обществото също не трябва да се оплаква, че му е трудно. Тук говорим за елементарни условия на живот и хигиена, за това, че 10 човека спят в стая 10кв. метра, баня веднъж в седмицата. Как ти звучи това??? или защото си направил пътнотранспортно произшествие трябва да ти отнемат и това право, така ли?Май тесногръдието ти определя цялостния мироглед за живота, а няма и как да не е така. Вече ти написах, никой не е застрахован от това да попадне на подобно място. Уважаван лекар, на средна възраст, без алкохол в кръвта, с децата си прави ПТП, при спорна вина и за жалост има смъртен случай- и е осъден. И за този човек ли трябва да мре в мизерия??!!!За твое сведение аз имам две висше образования и 2 доп. квалификации и при подобни обстоятелства съм бил там. И за мен ли трябва да са такива условията???Разсъждаваш прекалено глупаво, типично като за военен. Това са права на всеки човек, независимо лишен от свобода или не?Нима държавните пари в момента не отиват при хора, които най-много заслужават да са в затвора???Които крадат от теб и от мен??Замисли се за това, а не да отричаш всичко и да определяш хората само по това къде се намират в момента или за това, че обществото е приело отношениеот към тях да е такова. Аз съм съгласен да дадат преди всичко на децата сираци, но те и на тях не дават. Обвиняваш неправилните хора. Май прекалено си дружал с АК47 и това е било пагубно за теб. Поздрави.

49

11111111111111111111

преди 16 години

Точно сега изтърпяваш наказание "лишаване от свобода" и си чаткаш в нета междувременно ?!? Машшаллааа ! Много сте зле милите. Живи да ви оплачат направо ! По-зле от концлагер.Слушай сега "концлагеристе"... ужасните условия са налице за всички в България. За да се подобрят условията в затвора, парите трябва да се вземат ОТ ДРУГАДЕ. Аз не съм съгласен да подобряват условията за живот в затвора, ЗА СМЕТКА на честната част от обществото. Така, че ще си излежаваш присъдата в такива условия, каквито обществото ИМА ВЪЗМОЖНОСТ да ти осигури !!!

fallback