Проверка на Окръжната прокуратура и на Окръжния съд в Пловдив е констатирала груби нарушения в Трудово поправителното общежитие "Хеброс" на пловдивския затвор.

Инспекцията е извършена от председателя на Окръжния съд Сотир Цацаров и от окръжния прокурор Андрей Атанасов.

Най-общо мнението на проверяващите е, че в затворническото общежитие липсват най-елементарни човешки условия за живот. Като най-фрапиращо нарушение Атанасов посочи режима на тока, пускан през два часа.

Установено е, че затворниците имат право на баня един път в седмицата, а банята е бетонно помещение на двора без дограма на вратите и прозорците и без топла вода.

Затоплянето на вода с бързовар се наказва дисциплинарно, подчерта Цацаров.

В столовата по думите на окръжния прокурор е била монтирана мивка дни преди проверката, а храната е с качество и на цена много под оклада от 1,60 лева.

По думите на Цацаров в окаяно състояние са и двете жилищни помещения, в които при свръхнаселеност са настанени по 80 души.

Към всяка барака има по една тоалетна и умивалня с 8 чешми, от които работят само 3 и само със студена вода, обясни магистратът.

Липсва спално бельо и каквато и да е възможност за поддържане на лична хигиена, твърди Цацаров. А според правилника, припомня магистратът, "лишените от свобода имат право на безплатно бельо, облекло, обувки и постелъчни принадлежности".

Към 17 април в ТПО "Хеброс" са настанени 153 души, осъдени до 5 години за непредпазливи престъпления и с умишлени престъпления, но с първа присъда.

Всички те са с право на работа, работят на строителни обекти и се прибират вечер, без да имат възможност за елементарни условия за хигиена, коментира окръжният прокурор.

За съжаление ръководството на затвора, на чието подчинение е и общежитието, приема тези обстоятелства за повече от нормални, коментира от своя страна Сотир Цацаров. Според закона поправителното въздействие се осигурява чрез условия за поддържане на физическото и психическото здраве и чрез уважаване на човешкото достойнство, обясни той.

Цацаров допълни, че всички осъдени имат основание да потърсят правата си извън страната.

След анализ прокуратурата и съдът ще депозират до ръководството на затвора предписания за отстраняване на нарушенията, което трябва да се извърши в срок от две седмици. Те ще бъдат изпратени за сведение и до Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" към Министерството на правосъдието.

Магистратите се ангажираха, че ще продължат проверките в затвора, като следващата ще бъде в централния корпус.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase