При първоначалния оглед на техническите елементи в изгорелите вагони в нощния влак от София за Кардам не са открити неизправности на електрическата и отоплителна система. Това се посочва в съобщение от "Български държавни железници" ЕАД.

Установено е, че пожарът е възникнал от вътрешността на шестото купе на кушет вагона. Първоначалните данни на техническата комисия, разследваща инцидента, показват, че превозният персонал на влака е бил на работните си места и е изпълнявал служебните си задължения.

В комисията са включени експерти от "БДЖ" ЕАД, НК "Железопътна инфраструктура" и Национална служба "Пожарна и аварийна безопасност".

При възникване на пожара в кушет вагона шафнерът е спрял влака със задействане на внезапната спирачка. Заедно с шафнера на съседния спален вагон той е предприел незабавни действия за потушаване на пожара.

Под ръководството на двамата служители е започнала евакуацията на пътниците.

Междувременно началникът на влака е уведомил органите на противопожарната служба и на Транспортна полиция за инцидента, се посочва в съобщението.

Техническата комисия ще продължи утре своята работа по разследване на причините за трагичния инцидент. Всички материали от работата на комисията ще бъдат предоставени на следствените органи.

Dnes.bg припомня, че осем души загинаха и петима бяха настанени в болница след пожар снощи във влака София-Кардам.

„Двата вагона изгоряха за двадесетина минути, беше страшно, не можеше да се диша“, разказа пред журналисти студентът по журналистика в Софийския университет Марина Новачева.Тя е пътувала в спалния вагон, който изгоря при снощния пожар.

12 от пътниците на изгорелия влак София-Кардам се издирват на горещия телефон, съобщиха операторите на линията.

Сред издирваните има и хора, които са добре, но не са се обадили на близките си след инцидента.

На всеки 10-15 минути на телефон 659 92 835 се обаждат разтревожени роднини.

Номерът бе обявен по-рано днес за информация за пътуващите в кушет и спалния вагон на бързия влак №2637 от София за Кардам.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase