Така изглежда Стара Загора заради пожарите. Снимка: Милен Филипов
fallback

Стара Загора в дим

Жандармеристи и огнеборци от страната се включиха в гасенето на двата големи пожари край Дъбрава и Дълбоки в Старозагорско.

Към 07.00 ч. тази сутрин в района на с. Дъбрава гасителните действия се извършват по трите основни фронта на пожара.

В Стара Загора продължава да бъде силно задимено, обявено е бедствено положение.

Основните сили и средства са ангажирани в ограничаване и пресичане развитие на пожара на изток – по посока на астрономическата обсерватория и Аязмото.

Пожарогасителни действия се извършват и по другите два фронта – над с. Дъбрава и в посока местността “7-ми километър”.

Съобщението за пожара постъпи в РСПБЗН – Стара Загора около 14.05 ч. в петък, а високите температури и вятъра способстваха бързото развитие на пламъците.

Освен силите на пожарна, Гражданска защита, Държавно лесничейство, областна и общинска администрация, в гасенето се включиха и над 100 доброволци от старозагорски предприятия, НПО и граждани, под ръководството на служители от пожарната.

Тази сутрин 8 противопожарни автомобили на РСПБЗН – Стара Загора, София, Пловдив, Сопот и Смолян, 40 служители на пожарната от София, 20 военнослужащи, служители на Дирекция “Гражданска защита” и Държавно лесничейство, тежки верижни машини от “Мини Марица Изток” ЕАД и МО, 3 водоноски и др.техника са се борят със огнената стихия северно от Стара Загора.

В ранните сутрешни часове градът бе силно задимен. 80 военнослужащи, 38 жандармеристи, 8 противопожарни автомобила, огнеборци от ОДПБЗН - Стара Загора, Габрово, Златоград, Пазарджик, Чирпан и много противопожарна и тежка верижна и високопроходима техника участват в гасителните действиа в землищатта на селата Дълбоки, Оряховица и Колена.

Заради тежката обстановка там, кметът на Стара Загора д-р Евгений Желев, обяви бедствено положение, считано от 22.00 ч. снощи.

Заповедта забранява движението на лични и служебни моторни превозни средства и външни лица, освен екипите на единната спасителна система и привлечените в помощ сили и средства в районите в които е обявено бедственото положение - в землището на селата Дълбоки, Оряховица и Колена; на територията на парк “Аязмото” и селата Дъбрава, Пряпорец и Борилово.

На РПУ е разпоредено да вземе мерки за разкриване причините за възникналите пожари и за пресичане на нерегламентираното палене на сухи треви и стърнища.

Назначен е оперативен щаб включващ ръководни служители от Община – Стара Загора, Дирекция “Гражданска защита”, началниците на РСПБЗН и РПУ- Стара Загора, Държавно лесничейство и МО.

Във връзка със задимяването на Стара Загора и населени места от общината вследствие на пожарите в района на Дъбрава и в землището на с. Дълбоки общинският кризисен щаб препоръчва гражданите да се въздържат от излизане на открито и да затварят прозорците на помещенията.

При необходимост да ползват маски, напоени с вода. Министърът на вътрешните работи Румен Петков свика спешно съвещание с директорите на национални служби.

На него присъстваха и вицепремиерът и министър на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем и директорът на Гражданска защита Андрей Иванов.

Сформиран е щаб, който ще обобщава информацията и ще я предоставя на всеки кръгъл час на министър Петков и министър Емел Етем. Работи се при пълна координация на всички държавни институции, ангажирани с тежката ситуация.

Анализирана е обстановката в страната и е създадена организация за справяне със ситуацията заедно с екипите на Министерството на държавната политика при бедствия и аварии.

Министър Петков е поискал помощ от Русия за техника за въздушно гасене на пожарите. Министърът на държавната политика по бедствия и аварии Емел Етем също е поискала международна помощ. 

Стара Загора в дим

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

35

Не ми се говори

преди 16 години

Не само в Стара Загора.В цяла България.И проблемът е, че това е заразно.

34

преди 16 години

triabva v 4etirite krai da se zapali tazi darjava onezi ot gore da se setiat za tozi narod.

33

Dichoni

преди 16 години

Нашите политици и служби са силни на приказки и никакви на действия. Сега ще изгорим горите, ще направим далавери. Половината град живее от далавери! Горко им на честните жители на града:(

fallback