40-тонен руски самолет, който ще помага за потушаването на пожарите ще пристигне в Стара Загора около 19 часа.

Там машината веднага ще се включи в операциите по гасенето на пожарите край града.

Това стана ясно след разговор на министъра на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем със заместник-министъра на руското Министерството на извънредните ситуации Руслан Цаликов.

Очаква се погасяването на пожара да приключа още тази вечер. Самолетът може да пренася и разпръсква 40 тона вода и препарати. Той ще пристигне по искане на министър Етем, след като снощи тя се обърна за помощ към руското Министерство на извънредните ситуации.

По думите й Русия е предложила безвъзмездно своята помощ за борба с пожарите, а българската страна трябва да поеме логистиката и разходите по зареждането с гориво и гасителни препарати.

Помощ под формата на специализирани противопожарни хеликоптери е предложила и Германия.

Ако България приеме предложението, ще трябва да плати за услугата. Етем изрази надежда до края на деня пожарите край Стара Загора да бъдат потушени.

Вицепреимерът е в постоянна връзка с министъра на вътрешните работи Румен Петков и премиера Сергей Станишев. По думите й, България не разполага с много добра техника и от това работата по потушаването на пожарите са затруднява.

Вицепремиерът съобщи, че благодарение на новооткрития център за аерокосмическо наблюдение е фиксиран пожарът около Стара Загора чрез сателит, но е необходимо все още да се анализират данните, за да се установи за следващите дни как ще се развие посоката на вятъра и разпространението на пожара.

Етем припомни, че вчера е изпратила указания до държавните и общинските власти, като и към работодателите заради очакваните високи температури през следващите дни.

Тя отново отправи апел към гражданите да вземат превантивни мерки за намаляване на вредните последици от високите температури. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase