Вече трети ден стотици миньори от комплекса "Марица Изток" протестират и блокират пътища в областта. Снимка: БГНЕС
fallback

Трима миньори са пострадали, след като срещу тях е бил използван сълзотворен газ от полицията при протестите в ТЕЦ "Марица изток", съобщи Генчо Генчев, председател на синдикалната организация на КТ "Подкрепа" в дружеството. Около 600 миньори са се събрали тази сутрин на протест, но са били спрени от полицията на 6 км от мястото, където са били насрочени протестните действия. Въпреки че са били свалени от автобусите, те са продължили пеш, но срещу тях е била употребена сила. Друг техен колега, пострадал от удар с палка по главата, ще бъде откаран в болница в Стара Загора, допълни синдикалният лидер.

Междувременно стана ясно, че пострадалите миньори са напуснали болницата в Гълъбово по собствено желание. Тримата са на път към Стара Загора, за да си издадат съдебно-медицински експертизи. Д-р Петьо Атанасов лекар от Гълъбово съобщи, че и тримата са постъпили с оплаквания за обгазяване, което, по думите му, на този етап не се потвърждава.   „Не мога да коментирам вида на газа, нито дали въобще е имало обгазяване“, каза още той. Двама полицаи също са пострадали по време на протеста на източномаришките миньори край Гълъбово, съобщи Йонка Георгиева, говорител на Областната дирекция на полицията в Стара Загора.

Те са настанени в болница. Удряни са в главата и корема с дръжки на знамена. От своя страна полицаите са използвали спрей за самозащита.     Вече трети ден, миньорите настояват за промяна в Закона за корпоративното подоходно облагане, което да разреши социалните им разходи като дрехи, храна, премии, да не се облагат с ДОД. Отмяна на приетата Наредба за регулиране на средствата за работна заплата в предприятията с над 40 процента държавно и общинско участие за 2007 година, искат още протестиращите. Те настояват пенсионната възраст да не се увеличава над 63 години и да се преразгледа Кодексът за социално осигуряване и наредбата за категоризиране на труда при пенсиониране.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

110

европеец

преди 16 години

Току-що прочетох, че На България й трябват 100 години, за да настигне старите членки на ЕС, според Калифорнийския университет в Лос Анджелис (UCLA). За сравнение на Румъния и трябват между 45-50 години. Проучването сочи, че в старите членки на Евросъюза заетите в малки и средни предприятия формират 50% от работната сила, докато в Източна Европа този процент е значително по-нисък. В някои страни възлиза на едва 10 на сто. Изводите оставям за вас.Много разнородни са коментарите, провокирани от миньорската стачка. 1. Основното, за което миньорите настояват е промяна в Закона за корпоративното подоходно облагане, което да разреши социалните им разходи като дрехи, храна, премии, да не се облагат с ДОД;2. Отмяна на приетата Наредба за регулиране на средствата за работна заплата в предприятията с над 40 процента държавно и общинско участие за 2007 година; 3. Те настояват пенсионната възраст да не се увеличава над 63 години и да се преразгледа Кодексът за социално осигуряване и наредбата за категоризиране на труда при пенсиониране.Ами това са си доста реални искания, които е нормално да изразят и чрез стачка, като не може по друг начин, та дано ги чуят. Стачките съпътстват точно демократичните режими, а в тоталитарно време не само нямаше стачки, ами и един виц като хората не можеше да разкажеш ... Както и да е. С много от вашите коментари съм за. С това да се работи на ниво и в конкурентна среда, така доказваш своите възможности и познания и се развиваш, стига да се научат и у нас да ценят ТРУДА на всеки работник и специалист.Но верно е също, че огромна част от българските бизнесмени, все гледат да прецакат работниците и специалистите, с осигуровки върху минималната работна заплата и други тънкости, които са известни на по-голямата част от аудиторията. В сфери, като миннодобивната и др. подобни промишлености, нещата стоят малко по-различно. Там условията на труд са изключително трудни и всички онези искания, които поставят работещите там, могат да направят и чрез стачка, (няма как да си ги извоюват поотделно. Темата е дълга .......

109

Българин

преди 16 години

По света има толкова много ядрени оръжия, не се притеснявайте за АЕЦ. Освен това, АЕЦ иман безспорни предимства пред останалите видове ЕЦ, така че...

108

SZ

преди 16 години

Пък като гръмне новата ти АЕц със 1000 човека ще уморим 10 милиноа!!!

fallback