При археологическите проучвания на римския кастел Сексагинта Приста в центъра на Русе са открити останки от принципия - сграда за щаб на римската армия, която е ползвана от първата четвърт на 4-ти век вероятно до първото десетилетие на 5-ти век. Това съобщиха директорът на Регионалния исторически музей в Русе Николай Ненов и археологът Върбин Върбанов.

Датировката на принципията е направена на основата на намерените 145 монети и керамика. Военната сграда е с размери 16,5 на 25 метра. В нея е имало и светилище на знамената.

Откритите принципии по римския дунавски лимес не са много, каза Николай Ненов. Такива сгради в кастелите Нове и Ятрус се изследват задълбочено вече 40 години.

В района на Сексагинта Приста археолозите са намерили около 30 стъпала към укрепен с камъни тунел, който е от османската епоха. Той вероятно свързва на три-четири метра под земята отбранителните съоръжения на османската крепост. Тунелът ще бъде проучван през тази година и после ще бъде пригоден за туристически посещения.

Щабът на армията - принципията, в Сексагинта Приста е построена върху тракийско ямково светилище, в което вероятно са правени човешки жертвоприношения, предполагат експертите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase