Язовир "Въча" на едноименната река в Родопите се напълва и има опасност да започне да прелива, сочат последните данни, получени в Министерството на околната среда и водите (МОСВ), съобщи за научи БТА инж. Асен Личев, директор на дирекция "Води" в министерството.

За другите язовири в страната няма такава опасност.

Ползвателите на язовирите "Тополница" и "Огняново" са извършили нарушение на Закона за водите, като не са информирали компетентните органи - общинската администрация, басейновите дирекции на МОСВ и "Гражданска защита", за ситуацията, възникнала след рязката промяна на климатичните условия, за да се предприемат мерки, каза инж. Личев.

Той изрази съжаление, че в Закона за водите тези случаи не са упоменати изрично като нарушение, което има обществено значение, а са регламентирани в текстовете "други нарушения на разпоредби на закона" и се наказват с глоба от 1000 до 1500 лева.

По думите на инж. Личев в момента компетентните органи извършват проверки навсякъде, където станаха наводнения, и при установяване на нарушения ще бъдат наложени санкции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase