Снимка БГНЕС

Новината, че световният №1 в тениса Яник Синер е дал две положителни допинг проби, но не беше наказан, а продължи да играе и печели, отприщи вълна от реакции, като нито една от тях не е с положителен тон.

Според появилата се информация, в рамките на осем дни Синер е дал две положителни проби за метаболитното вещество клостебол, което е стероид, използван за изграждането на мускулна маса.

Екипът на италианеца обаче обжалвал по най-бързия начин, като Международната агенция по интегритет, ITF и ATP са приели аргументите, че веществото е попаднало инцидентно в тялото му заради небрежност на неговия физиотерапевт.

Дори и това да е самата истина, в която едва ли много фенове на тениса и колеги на Синер биха повярвали, то липсата на санкция за световния №1 нямаше как да се приеме добре предвид факта, че в последните няколко години имаше тенисисти от топ 100, които получаваха своите санкции за пропусната допинг проверка, без да са давали положителен тест.

Напомни се и случаят със Симона Халеп, която в крайна сметка бе оправдана за своята положителна проба, но докато протече цялото разследване, тя бе със спрени права в продължение на месеци.

Вчера социалната мрежа "Х" гръмна с реакции около случая със Синер, а някои от тях бяха на негови колеги от света на тениса. Ник Кирьос например нарече ситуацията абсурдна и написа: "Абсурдно - независимо дали е случайно или не. Щом даваш две положителни проби със забранен стероид, трябва да бъдеш наказан за две години. Твоето представяне е било подобрено от това вещество. Масаж, крем ... ясно".

Очевидно Кирьос приема с насмешка обяснението, че веществото е попаднало в организма на Синер след масажиране на място около рана. Небрежност от физиотерапевта, след която стероидът е попаднал в тялото.

Французинът Лука Пуй зададе въпрос какво се случва с неговите колеги, които получиха наказания от по три години извън тениса без да са давали положителен тест, а само заради пропусната проверка.

Неговият пост бе споделен от бившия член на топ 10 Денис Шаповалов, който зададе въпрос: Как ли се чувства всеки наказан тенисист, когато на световния №1 му се разминава?

Американецът Тенис Сандгрен пък написа, че АТР просто пази тези тенисисти, които носят пари на организацията, а тяхно наказание ще е удар по имиджа на организацията.

Очаква се вълната от реакции да продължи, а още с появата на новината за Синер бе ясно, че това е "цъкаща бомба", която вероятно ще има тежки отражения върху тениса, пише дир.бг.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase