Снимка: архив, БГНЕС

Френският президент Еманюел Макрон каза, че страната е показала истинското си лице на церемонията по откриването на Олимпийските игри в Париж на 26 юли и осъди атаките срещу артисти и срещу режисьора Тома Жоли. Той направи това изявление при посещение на спортното съоръжение до Дома на инвалидите, чийто запис беше публикуван от пресслужбата на Елисейския дворец.

"Французите се гордеят с церемонията по откриването на Олимпийските игри, ние сме много горди с нея. Вярвам, че Франция показа истинското си лице. Тя показа своята смелост и го направи с присъщата си артистична свобода", каза той.

Държавният глава добави, че е "възмутен и натъжен" от съобщенията за заплахи срещу режисьора на церемонията, както и към артистите на спектакъла.

"Изразявам подкрепата си за всички тях. Нищо не оправдава заплахите срещу артисти. Смелостта на Жюли бе от полза на много хора", каза Макрон.

По-рано парижката прокуратура започна разследване на заплахи срещу Тома Жоли в социалните мрежи. Според радио RMC той е подал жалба за заплахи, свързани с неговия "погрешно възприет израелски произход" и сексуална ориентация.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase