Снимка: БГНЕС

Франция се готви да посрещне десетки държавни и правителствени ръководители, кралски особи и първата дама на САЩ Джил Байдън за Летните олимпийски игри, които започват с бляскава церемония на река Сена днес.

Не е поканен нито един руски официален представител на правителството на Владимир Путин поради войната на Кремъл срещу Украйна. Израелската делегация ще бъде строго охранявана, тъй като напрежението се покачва заради продължаващите бомбардировки на Израел над Газа.

Но само ден преди началото все още няма потвърждение, че украинският президент Володимир Зеленски ще присъства на откриването на най-голямото спортно събитие в света.

"Готови сме да посрещнем света", заяви Самуел Дюкроке, посланик на Франция по въпросите на спорта.

На Русия, която отдавна е водеща сила на летните олимпийски игри, беше забранено да участва в игрите в Париж в отговор на нахлуването на Путин в Украйна, което продължава вече трета година, но малък отбор от неутрални спортисти ще представлява страната.

В списъка на гостите, които ще присъстват на приема, организиран от президента Еманюел Макрон в Елисейския дворец, не фигурира името на Зеленски. Киев не даде незабавен коментар.

Новият британски министър-председател Киър Стармър, който желае да укрепи връзките с Франция, ще бъде на трибуната с изглед към Сена, за да наблюдава речния парад.

Париж 2024 "е голямо събитие за Франция, но също и за Обединеното кралство", заяви Мена Ролингс, британският посланик във Франция, като добави, че във Великобритания са продадени около 500 000 билета.

Сред другите европейски лидери, които се очаква да присъстват, са германският канцлер Олаф Шолц, президентът на Финландия Александър Стуб и гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис.

Грузия ще бъде представена от министър-председателя Иракли Кобахидзе и от президента Саломе Зурабишвили, а президентът на Молдова Мая Санду също ще присъства.

81-годишният президент на САЩ Джо Байдън, който обяви, че се отказва от кандидатурата си за преизбиране и се възстановява от Ковид-19, няма да лети за Париж, но първата дама на САЩ Джил Байдън потвърди присъствието си на игрите.

На церемонията по закриването ще присъства Дъглас Емхоф, съпруг на вицепрезидента Камала Харис, която сега се кандидатира за Белия дом.

Израелският президент Исаак Херцог ще присъства на церемонията под силна охрана, въпреки протестите от страна на Техеран. Херцог ще се срещне и с Макрон в рамките на церемонията.

Ръководителят на Палестинския олимпийски комитет Джибрил Раджуб ще представлява лидера на Палестинската автономия Махмуд Абас.

Престолонаследникът на Саудитска Арабия принц Мохамед бин Салман и президентът на Емирствата шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян не са включени в списъка на гостите.

Но емирът на Катар Тамим бин Хамад Ал-Тани, член на Международния олимпийски комитет (МОК), беше видян в Париж на традиционната сесия.

Китайският президент Си Дзинпин ще пропусне изданието в Париж и ще бъде представен от вицепрезидента Хан Джън.

Президентът на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва е възложил на съпругата си Росангела да представлява нацията, но аржентинският лидер Хавиер Милей и колумбийският Густаво Петро са потвърдили присъствието си.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и индийският министър-председател Нарендра Моди не са в списъка на гостите в Елисейския дворец.

Брис Олигуи Нгуема от Габон и Фаустин Арканж Туадера от Централноафриканската република ще присъстват. Потвърдено е и присъствието на камерунския лидер Пол Бия и руандийския президент Пол Кагаме.

Новият сенегалски президент Басиру Диомайе Файе ще присъства, но южноафриканският президент Сирил Рамафоса ще пропусне събитието.

Церемонията по откриването ще съвпадне с първата годишнина от преврата, с който беше свален президентът на Нигер Мохамед Базум, и страната ще бъде представена от служителя на спортното министерство Абдулайе Мохамаду.

Британската принцеса Анна, сестра на крал Чарлз III, и принцът на Монако Алберт пристигнаха на 22 юли, за да присъстват на срещата на МОК, тъй като и двете страни са членове на комитета.

Очаква се и кралят на Испания Фелипе VI да присъства. Дания ще бъде представена от крал Фредерик X и кралица Мери, както и от принцеса Бенедикте, осемгодишната леля на владетеля.

Не се очаква войните в Украйна, Газа, Судан, Демократична република Конго и на други места да спрат, но Олимпийските игри ще бъдат повод за интензивна дипломатическа дейност.

Очаква се генералният секретар на ООН Антонио Гутериш да призове държавите да "сложат оръжия", а Макрон също призова за "олимпийско примирие".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase