Снимка: Pixabay/ DavidRockDesign

Международният олимпийски комитет (МОК) избра Солт Лейк Сити (САЩ) за домакин на Зимните олимпийски игри през 2034 година. Решението беше взето на 142-ата сесия на МОК в Париж. 83 членове на комисията гласуваха "за" това решение, шестима бяха "против".

Кандидатурата на Солт Лейк Сити беше единствената. Градът ще бъде домакин на Олимпийските игри за втори път след 2002-а. По-рано през деня МОК делегира на Франция правото да бъде домакин на Зимните игри през 2030-а., при условие че предоставят държавни гаранции за провеждането им не по-късно от 1 март следващата година. Сега това е възпрепятствано от процеса на смяна на правителството на страната.

Делегацията на Солт Лейк Сити бе водена от губернатора на щата Юта - Спенсър Кокс, кметът на града - Ерин Менденхол, президентът на американския олимпийски комитет - Джини Сайкс и президентът на комитета по Игрите в Солт Лейк Сити - Фрейзър Булок.

"Солт Лейк Сити и Юта са дългогодишни приятели на олимпийското движение и сме уверени, че ще организират изключителни Олимпийски и Параолимпийски игри, както го сториха преди години. Наследството на 2002-а е осезаемо и страстно в Юта. Наследството на 2034-а започва днес", сподели президентът на МОК Томас Бах.

Игрите ще са на съществуващи или временни съоръжения, а усилията са насочени към стимулиране на устойчива промяна в щата Юта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase