Снимка: БГНЕС

Победата на испанския национален отбор по футбол на Европейското първенство накара цялата страна да затаи дъх в неделя вечер до последния съдийски сигнал, след който скандирания и звуци от автомобилни клаксони изпълниха улиците, а еуфорични фенове празнуваха спечелената титла.

Милиони испанци не откъсваха очи от телевизорите и се бяха събрали около множеството големи екрани, разположени в големите градове на страната, докато техният национален отбор победи Англия с 2:1 във финала на шампионата в Берлин.

Още по темата
Шумни аплодисменти можеха да се чуят в почти всяко кътче на Испания, когато Нико Уилямс и Микел Оярсабал отбелязаха двата гола, които четвъртата европейска титла на националния отбор на държавата. Титлата бе тържествено отбелязана и в Баската област, където с радост отбелязваха, че голяма част от играчите се състезават в местните Атлетик Билбао и Реал Сосиедад.

"Да, да, купата е тук", скандираха фенове на площад "Колон" в Мадрид, където Испания обикновено празнува победите на представителния състав.

Феновете, събрали се в Матаро, родния град на младата звезда Ламин Ямал, бяха развълнувани да го видят как той асистира на Уилямс. "Това е повод за гордост. Ние сме много щастливи", каза 18-годишната Ана Исабел Хуете пред агенция "Ройтерс".

Испанската радост контрастира с разочарованието от огромния брой английски фенове, събрани на няколко туристически места в Испания, за да гледат мача, като крайбрежния град Бенидорм.

Хората не говореха за нищо друго освен за футбол през изминалия уикенд в Испания, балконите бяха пълни с национални знамена, улиците с червени футболни фланелки, а баровете с ентусиазъм и еуфория.

Последният път, когато Испания достигна финала на Европейски шампионат по футбол беше преди 12 години, когато победи Италия с 4:0, за да спечели третия си трофей. 4 години по-рано – на Евро 2008 Испания надигра Германия за своята втора европейска титла. Така, само в рамките на последните 16 години, Испания спечели 3 европейски и 1 световна титла.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase