Снимка БГНЕС

УЕФА наложи строго наказание на турския национал Мерих Демирал, той няма да играе двама от Евро 2024. 26-годишният защитник вкара двата гола за Турция при успеха с 2:1 срещу Австрия в Лайпциг на 1/8-финалите и направи с ръцете си жест, който е символ на националистическата турска организация „Сивите вълци“. С това той предизвика международен скандал. Групировката се свързва с множество терористични актове, включително с извършения от Мехмет Али Агджа атентат в Рим срещу папа Йоан Павел II през 1981.

Политическите послания са забранени по време на Европейското – както на трибуните, така и на терена. Поради тази причина Демирал е наказан за два мача, което означава, че ще пропусне четвъртфинала срещу Холандия в събота от 22:00 часа и евентуален полуфинал при успех на турците, пише 24 часа.

За подобно поведение турският национал бе резследван от УЕФА и през 2019, когато бе играч на италианския Ювентус и със съотборниците си направиха военен поздрав след гол. Това бе изтълкувано като подкрепа за операцията на турската армия в Сирия, която бе осъдена от света. Тогава тифозите на Юве поискаха Демирал да бъде освободен незабавно, но той остана в Торино чак до 2021, когато бе даден под наем на Аталанта. В социалните мрежи Демирал винаги е подкрепял открито политиката на президента Реджеп Таййп Ердоган.

Същото наказание отнесе и албанският национал Арлинд Доку, който след 2:2 срещу Хърватия в групата грабна мегафона от феновете и започна да псува сърби и северномакедонци.

Глобата на Джуд Белингам, който се хвана за слабините, насочвайки жеста към пейката на Словакия е 20 000 евро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase