Снимка: БГНЕС

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще бъде в Германия за четвъртфинала на Евро 2024 срещу Нидерландия на 6 юли, съобщиха от президентството за АФП.

Това ще се случи докато Анкара и Берлин си разменят реплики заради жеста на турски футболист.

Германия извика посланика на Турция в Берлин на фона на разразилия се дипломатически спор, който избухна, след като турският футболист Мерих Демирал направи предполагаем ултранационалистки знак с ръка по време на победата на своя отбор над Австрия. Именно защитникът вкара и двата гола за успеха на турците, а в радостта си е показал и неприемливия жест, свързан с турската ултранационалистическа група "Сивите вълци".

Ден по-рано Турция извика германския пратеник в Анкара.

Още по темата
Постъпката на Демирал накара УЕФА да започне проверка за "неподходящо поведение" и предизвика осъждане от страна на германските лидери, но Анкара веднага заклейми реакцията на Берлин като "ксенофобия".

Министърът на вътрешните работи на Германия Нанси Фаeзер предупреди, че "символите на турските десни екстремисти нямат място на нашите стадиони и че използването на европейското първенство по футбол като платформа за расизъм е напълно неприемливо".

Макар че самият Ердоган все още не се е изказал директно по въпроса, няколко министри и говорителят на управляващата му "Партия на справедливостта и развитието" осъдиха реакцията на Фaeзер.

Обвинявайки германските власти в "ксенофобия", турското външно министерство изтъкна, че германската служба за вътрешно разузнаване е подчертала в доклада си, че "не всеки човек, който прави знака на "сивия вълк", може да бъде описан като крайно десен екстремист".

"Осъждаме политически мотивираните реакции на използването на исторически и културен символ по начин, който не е насочен срещу никого, по време на празнуване на спортно събитие", добави министерството, цитирано от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase