Снимка: БГНЕС/ЕРА

Нидерландия и Франция завършиха наравно 0:0 в мач от група "D" на Европейското първенство. Двата отбора направиха сериозна крачка към класиране за осминафиналите на турнира в Германия, като остават без поражение.   
Още в първата минута Жереми Фримпонг беше изведен на дясното крило, но ударът му по диагонала беше отбит от вратаря Майк Менян. "Петлите", които бяха без най-голямата си звезда Килиан Мбапе заради счупен нос, отговориха с удар извън наказателното поле на Антоан Гризман, но Барт Фербрюген също се намеси стабилно четири минути след това.

Темпото продължи да бъде високо и положенията в двете наказателни полета бяха много. След близо четвърт час игра защитата на "оранжевите" игра колебливо и Франция можеше да открие резултата, но Антоан Гризман не можа да отправи удар от вратарското поле. Секунди по-късно нападателят на Атлетико Мадрид отново получи топката, но ударът му с левия крак мина покрай нидерландската врата.

Отговорът на Нидерландия дойде почти веднага, след като Коди Гакпо шутира опасно в 16-ата минута, но ударът му извън наказателното поле беше отбит.

В 28-ата минута Маркюс Тюрам можеше да даде аванс за френския отбор, когато беше изведен вляво от вратата, нахлу в наказателното поле и стреля, но кълбото премина над вратата.

Десет минути преди края на редовното време на първата част Шави Симонс проби през центъра и шутира слабо от 20 метра.

В 41-ата минута Гризман би в стената от пряк свободен удар, а до края на първото полувреме френският отбор беше по-активен, но до попадение не се стигна.

През втората част темпото на игра остана високо, а "петлите" опитаха да стигнат до гол. След близо един час игра Усман Дембеле подаде за Тюрам, но ударът му по земя не беше точен.

В 65-ата минута на срещата французите направиха нов много сериозен пропуск. Дембеле беше намерен в наказателното поле и успя да се пребори за топката. Тя отиде в Н'голо Канте, който я пусна за Антоан Гризман. От непосредствена близост нападателят не успя да преодолее Фертбрюкен. Вратарят на "оранжевите" успя да избие с крак.

Две минути след това удар на Дембеле мина над вратата на Нидерландия.

Воденият от треньора Роналд Куман състав организира атака в 69-ата минута, когато Майк Менян отби удар на Депай, но топката се върна към Шави Симонс, който от 15 метра я прати в долния ляв ъгъл на вратата на Франция. Страничният съдия вдигна флага за засада, тъй като в близост до стража на Франция беше Дензъл Дъмфрис, който според видео асистент реферите влияеше на Менян и голът не беше признат.    

В последните минути финалистът от Мондиал 2022 Франция опита да достигне до попадение, но Нидерландия се бранеше умело и не допусна изненади в наказателното си поле.

Това е първото нулево равенство на Евро 2024. "Оранжевите" са на първо място в групата с 4 точки. "Петлите" имат същия актив на втората позиция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase