Снимка: Elena Stoycheva Public Relations Specialist

Световноизвестните инструктори на 18-то издание на международния летен лагер по бойни спортове KWU SENSHI - шихан Акира Масуда, шихан Франсиско Фильо и сенсей Тариел Николейшвили са сред най-елитните бойци в света, завършили едно от най-тежките предизвикателства в света на киокушин, а вероятно и на бойните спортове като цяло - „Hyaku Nin Kumite“ („100-те боя“).

Киокушин е дал на света епично изпитание за силата, волята и духа на най-добрите каратеки, а именно - „100-те боя“ кумите. Този тест е бил въведен от основателя на стила Масутацу Ояма, който е и първият преминал го успешно. Разработвайки киокушин, Ояма искал да създаде такава система, която да позволи на боеца да се издигне над самия себе си, да превърне духа и тялото в стомана, да премине пределите на собствените си възможности и така да стигне до познанието за абсолютната истина. В съвременната история на киокушинкай само малцина човека са успели да устоят и да преодолеят теста.

Кумите предизвикателството „100-те боя“ се провежда последователно със 100 души, по правилника на киокушин. Всеки спаринг продължава около 2 минути. Това е екстремно изпитание за цялостната физическа и психическа издръжливост на бойците. Обикновено подложилият се на изпитанието трябва да се изправи срещу противници със сходен или по-висок ранг, като в хода на теста е възможно бойците да се изправят един срещу друг повече от веднъж. По време на „100-те боя“ кумите, каратистът трябва не само да се бие със 100 противника, но и да отговори на ред други изисквания: падне ли на пода, не трябва да лежи повече от 5 секунди, а освен това трябва да спечели половината от двубоите. Не всеки се решавал да се подложи на този тест, а част от тези, които все пак се престрашавали, претърпявали поражение.

Шихан Акира Масуда е 12-ят боец в света, които е преминал през един от най-трудните тестове „100-те боя“ в карате Киокушин, стилът създаден от Масутацу Ояма. Акира Масуда (ラスト サムライ), Последният самурай, е шампион на All Japan през 1990 г., а през 1991 г. само за 3 часа и 22 минути завършва най-тежкото изпитание в Киокушин „Hyaku Nin Kumite“ под погледа на своя учител – Мас Ояма. Шихан Масуда, един от уважаваните инструктори на KWU SENSHI лагерите у нас, има редица високи бойни постижения - 2-ро място на 5-ото световно първенство през 1991 г., 3-то място на 4-ото открито световно първенство през 1987 г. Участва в 4 световни първенства, като винаги завършва на почетната стълбичка, той е и президент на KWU SENSHI.

Шихан Франсиско Фильо от Бразилия е един от малкото каратеки, които са преминали успешно теста на Мас Ояма, и то повече от веднъж. През 1995 г. в две отделни изпитания Франсиско Фильо преодолява предизвикателството на 100 боя – един път в Бразилия и след това в Япония. Шихан Фильо също така е редовен ментор на младите бойци в летните лагери по бойни спортове у нас и рефер на международните бойни галавечери SENSHI. Той е 2-кратен шампион на K-1 Grand Prix, абсолютен световен шампион през 1999 г., световен шампион през 1997 г., 4-кратен бразилски шампион, 3-кратен южноамерикански шампион. Президент на KWU SENSHI Южна Америка и член на борда на KWU SENSHI.

Един от последните бойни майстори, който завършва трудното предизвикателство през 2014 година, е сенсей Тариел Николейшвили от Грузия, като това е сред най-големите постижения и чест за всеки боец. Сенсей Николейшвили е един от най-добрите състезатели по карате киокушин в света - абсолютен световен шампион през 2011 г., абсолютен шампион на Япония през 2010 г., шампион на Япония в категория през 2010 г., шампион на Европа през 2010 г., както и член на борда на KWU SENSHI Европа. Неговият опит и напътствия са изключително ценни за всички участници в международния летен лагер, който събира над две хиляди млади таланти от целия свят.

Съвсем скоро, от 30 юни до 7 юли, в Камчия при изключително голям интерес ще се проведе XVIII международния летен лагер KWU SENSHI за бойни спортове. В първата седмица на юли предстои и следващото издание на престижната Световна купа Варна на 2 юли за млади състезатели по карате киокушин от различни страни. Световната купа на KWU SENSHI за аматьори ще стартира на 3 и 4 юли с квалификационни мачове, елиминационни кръгове и полуфинали. Финалните двубои ще се проведат на 6 юли - по време на международното спортно събитие SENSHI 22.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase