Снимка: ЕПА/БГНЕС

74-годишният Флавио Бриаторе се завръща във Формула 1. Той е назначен за изпълнителен съветник на отбора на "Алпин", който е собственост на френския автопроизводител "Рено", предаде Ройтерс.

През този сезон отборът на “Алпин” изпитва трудности и заема 8-мо място при конструкторите, като пилотите на отбора са спечелили общо само 5 точки от първите девет състезания. Задачата на италианеца ще бъде да работи основно върху търсенето на талантливи млади пилоти, осигуряване на консултации в пазара на състезатели, оценка на структурата на екипа и съвети по стратегически въпроси в автомобилния спорт.

Бриаторе вече има няколко престоя в базирания в Енстън (Великобритания) BWT Alpine F1 Team.

Италианецът е добре познато име в тези среди като беше начело на “Рено” в един от най-успешните периоди на отбора във Формула 1 със световните титли на испанеца Фернандо Алонсо през 2005 и 2006 година. Преди това в началото на 90-те той успява да привлече в "Бенетон" Михаел Шумахер, а легендарният германец печели първите си титли през 1994 и 1995 година.

Въпреки безспорните успехи, Бриаторе е и противоречива фигура за мнозина, тъй като името му е било замесено в един от най-големите скандали в модерната ера на моторните спортове - умишлената катастрофа на Нелсън Пикет по време на Гран при на Сингапур през 2008 година, която е известна още като "Крашгейт".

Инцидентът доведе до сериозна глоба за Бриаторе, както и до доживотна забрана да участва в този спорт, но през 2010 година присъдата беше отменена от френски съд.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase