Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тази нощ в 03:00 часа българско време след полунощ отборите на Аржентина и Канада дават старт на 48-то издание на Копа Америка. Тази година първенството ще се проведе в САЩ. Откриващият мач ще се играе в Арланта на стадион „Мерцедес-Бенц Стейдиъм“. Аржентина е действащият шампион и един от фаворитите.

Двубоят между двата отбора е от група А, а тимът на Лео Меси определено няма да пропусне шанса да защитити титлата си. Останалите отбори в група А са Перу и Чили.

„Албиселесте“, който е и световен шампион от Катар 2022, стигна до трофея в Копа Америка преди три години след триумф над вечния съперник Бразилия с минималното 1:0. Голмайстор тогава бе Анхел Ди Мария. Офанзивният футболист отново е в селекцията на треньора Лионел Скалони. В състава на шампиона са още Лионел Меси, Алексис Мак Алистър (Ливърпул), Енцо Фернандес (Челси) и Лаутаро Мартинес (Интер).

Групи В и С се очертава да бъдат много равностойни. В група В са отборите на Мексико, Еквадор, Венецуела и Ямайка, като Мексико и Еквадор се очаква да окупират първите две места, но венецуелци и ямайци не бива да се подценяват, тъй като ще искат да се докажт на голямата сцена.

В група С са домакините от САЩ, които откриват кампанията си срещу Боливия. Другите два състава са Уругвай и Панама. Американците ще търсят задължителен успех срещу боливийците, за да увеличат шансовете си прескачане на групите. Уругвай е воден от Марсело Биелса и влиза с високи амбиции в турнира, който е печелил 15 пъти – колкото и актуалният носител на трофея Аржентина. „Урусите“ имат силни играчи в селекцията – Роналд Араухо (Барселона), Мануел Угарте (Пари Сен Жермен), Родриго Бентанкур (Тотнъм), Федерико Валверде (Реал Мадрид) и Дарвин Нунес (Ливърпул), както и неостаряващият Луис Суарес (Интер Маями).

В група D е отборът на Бразилия, който също е фаворит за отличието тази година. Доривал Жуниор изненада с някои решения за Копа Америка, като от състава на Селесао отпаднаха играчи като Каземиро, Ричарлисон и Габриел Жезус. Вратарят на Манчестър Сити Едерсон пък е аут поради контузия и бе заменен от стража на Сао Пауло Рафаел. Въпреки липсите, в групата на деветкратните шампиони са Алисон (Ливърпул), Маркиньос (Пари Сен Жермен), Бруно Гимараеш (Нюкасъл), Лукас Пакета (Уест Хем), Рафиня (Барселона), Габриел (Арсенал), Дъглас Луис (Астън Вила), Габриел Мартинели (Арсенал), както и триото на Реал Мадрид – Винисиус Жуниор, Родриго и новото попълнение от лятото – 17-годишният талант Ендрик.

Останалите отбори в последната група са Колумбия, Парагвай и Коста Рика, като колумбийците са водени от крилото на Ливърпул Луис Диас.

Финалът на Копа Америка ще се играе на 14 юли на стадион „Хард Рок“ в Маями, Флорида.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase