Снимка БГНЕС, архив

"ЦСКА-София" е амбициран да изгради силен и конкурентен отбор, но за това са нужни три трансферни прозореца (или около година и половина). Това стана ясно от думите на единия изпълнителен директор на клуба Филип Филипов.

"Основата, от която ще се тръгне, е това, че ЦСКА ще има и ще следва своя футболна философия. Ще има ясна визия, изграден стил на игра - офанзивен и доминиращ футбол, който се харесва на феновете и е носил успехи. Важно е развитието на младите футболисти, това ще ни е приоритет. Ще са необходими три трансферни прозореца, за да изградим стойностен отбор. Всички сме наясно какъв ни е отборът в момента. Надявам се за последно селекцията да се извършва в движение. Имаме дефицит на доста позиции. Ще започнем веднага работа по селекцията за следващите два трансферни прозореца, за да надградим с класни футболисти, които ще вдигнат значително класата на нашия отбор. Зимата вече трябва да сме наясно с ядрото, за да може след лятната пауза (т.е. лятото на 2025 г.) да се пребори за титлата и да има участие в Европа. Ние няма да избягаме от целите на ЦСКА - титла и купа, но нямаме този отбор в момента. Трябва да сме реалисти", заяви Филипов.

Той говори по време на представянето на структурата на клуба при новия собственик - свързаната с букмейкърската компания "Уинбет" фондация "Национален фонд за спорт, култура, изкуство и наука". Христо Стоичков също бе представен като основен акционер, макар да не фигурира като такъв в Търговския регистър. "С Христо Стоичков по-рядко комуникираме, но по-напоително", заяви другият изпълнителен директор - Стоян Орманджиев. Той ще бъде един от тримата членове на Управителния съвет, заедно с Филипов и Ангел Борисов (б.ред. управител на "Фонд Спорт" ЕООД, дъщерно дружество на "Национален Фонд за Спорт, Култура, Изкуство и Наука").

Потвърдено бе, че един от най-доверените хора на предишния собственик Гриша Ганчев - Трифон Попов, вече не е финансов директор. На позицията му е назначен Петър Стоянов. Техническият директор - Михаил Александров, както и главният скаут - Иван Славов, бяха обявени преди няколко дни. Костадин Ангелов остава шеф на детско-юношеската школа. Тя през следващите две години ще ползва чужди терени, докато бъде готова новата база за подрастващите отбори. "За мен детско-юношеската школа е изключително важно като направление. Знаем, че ще страдаме в следващите две години", призна Орманджиев.

Той отново се извини на феновете за представянето през изминалия сезон, когато тимът остана на трето място, но не успя да се класира за евротурнирите, а и стигна само до 1/2-финалите за Купата на България. "За съжаление това, което беше като представяне на терена, не приляга на ЦСКА. Целият сезон беше такъв от началото до края. Сезонът беше тежък, изпълнен с промени в клуба. По-добре е да има един ужасен край, отколкото да има ужас без край. Мястото на ЦСКА е на върха в България и да бъде в Европа. Дължим извинение на цялата армейска общност. В най-важните мачове ние се огънахме. Класирането и правопропорционално на нашето представяне", заяви Стоян Орманджиев.

Представен беше и новият треньор на първия отбор - хърватинът Томислав Стипич. Той ще проведе първа тренировка на 14 юни на базата в Панчарево, където от 8 до 20 юли ще е и вторият лагер на "ЦСКА-София". Първият ще е от 23 юни до 6 юли в Банско.

"Вече уча български като уважение към вашата страна и този велик клуб. Благодаря на ЦСКА, че показа доверие. Знам къде идвам - в отбор с големи цели. Най-важно е да имаме стабилност. Няма да е лесно. Наясно съм какво се очаква от мен. Надяваме се нещата да протекат по най-добрия начин. Усетих, че това е моето място и искам да съм част от ЦСКА. Резултатите във футбола са всичко. Останалото е романтика. Бих помолил като за начало да ни дадете спокойствие, да имаме търпение. Най-добрите решения се взимат, когато могат да се обмислят, не под натиск. Ще видите, че резултатите ще дойдат. Целта е след една година да сме напред. Играта трябва да се подобри. Дългосрочната ни цел е договорът ми за 1+1 година да е един от многото. Идеята ми е да съм в ЦСКА до живот и да върна славата на ЦСКА", заяви Стипич.

Станаха ясни и първите петима футболисти, които ще бъдат освободени от отбора. Това са Енес Махмутович, Мено Кох, Юрген Матей, Фернандо Каранга и Данило Асприля.

Вторият тим ще играе във Втора лига под ръководството на Владимир Манчев. Ще има и трети отбор, който пък ще е в Трета лига. В него ще се адаптират юноши към мъжкия футбол.

Още новини от родния футбол четете в Gol.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase