Снимка: БГНЕС

Бившият шампион в Обиколката на Франция и звезда в колоезденето Ян Улрих потвърди, че е използвал допинг по време на състезателната си кариера, но добави, че това е било нещо широко разпространено и напълно нормално по онова време.

Кариерата на Улрих приключи през 2006 година, когато той бе изключен от отбора на Т-Мобайл заради връзките си със скандално известния испански доктор Еуфемиано Фуентес.

До края на миналата година Улрих никога не бе признавал, че е използвал допинг. Преди това той твърдеше, че никога не е мамил. В събота обаче 50-годишният бивш колоездач гостува в предаване по ZDF, в което разказа за скандални практики по време на кариерата си в края на 90-те години на миналия век и началото на този.

"Истината е, че аз мамех. Това, което направих, не беше правилно, въпреки че тогава допингът беше широко разпространен", каза шампионът в "Тур дьо Франс" за 1997 година.

"Бях наивен, защото тогава всички ми казваха, че другите използват допинг и това е нормално. И аз исках да имам същите оръжия. Никой не ходи на престрелка с нож. Исках да покажа таланта си. Мислех, че това е начинът да бъдеш професионален спортист, затова и продължавах. Когато разбрах за кръвния допинг, исках да го използвам", разказа той.

Улрих добави, че е бил напълно шокиран, когато през 2006 година е бил изключен от отбора си.

"Ти живееш с усещането, че не правиш нещо забранено. В ЮСИ (Международния колоездачен съюз) знаеха за тези практики, но си траеха. Не можех да повярвам, че бях изключен, не и от моя отбор, защото те знаеха какво се случва", добави колоездачът.

Улрих каза, че в следващите години е изпаднал в депресия и е злоупотребявал с алкохол и наркотици, но вече е чист, отбелязва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase