Снимка: архив, БГНЕС

На европейското първенство по лека атлетика на открито в Рим в бягането на 100 метра с препятствия за жени шампионка стана Сирена Самба-Майела. Французойката спечели с резултат от 12.31 секунди, с което подобри със седем стотни рекорда на европейските първенства, който постави българката Йорданка Донкова в Щутгарт през 1988 година.

Втора с 12.40 завърши Дитаджи Камбунджи от Швейцария, а с бронза се окичи Пия Скжишовска. Нейното време бе 12.42 секунди.

Домакините от Италия спечелиха три титли във втория ден от първенството.

На Олимпийския стадион във Вечния град Ламонт Джейкъбс защити титлата си в кралската дисциплина - спринта на 100 метра. Италианецът, който в последно време се бори почти постоянно с различни травми, се добра до златото с време от 10.02 секунди. Така той защити титлата си от шампионата в Мюнхен през 2022 г.

Джейкъбс сложи черешката на тортата, след като преди него европейски шампиони станаха още Лоренцо Симонели в бягането на 110 метра с препятствия и Леонардо Фабри в тласкането на гюле.

Рекорд, но по брой поредни титли, записа хърватката Сандра Перкович Елкашевич. С резултата си от 67,04 метра тя завоюва за седми пореден път европейската титла в хвърлянето на диск при жените. По този начин тя остава непобедена в сектора вече 14 години, като доминацията ѝ на европейската сцена започна през 2014 година.

Със сребърното отличие се поздрави Йоринде ван Клинкен, която в последния си шести опит записа 65,99 метра, което ѝ осигури изкачване до второто място. С това нидерландката стана първата лекоатлетка от 44 години, която взима медал от европейско първенство на диск и на гюле.

В седмобоя при жените титлата е за белгийката Нафисату Тиам. Двукратната олимпийска шампионка завърши двудневната надпревара с 6848 точки, с което постигна рекорд на европейските първенства. Белгийката, която даде най-добри резултати в скока на височина и хвърлянето на копие, както и втори резултат в скока на дължина, подобри с 25 точки стария рекорд на британката Джесика Енис-Хил, записан на европейското първенство в Барселона през 2010 година. За 29-годишната Тиам това е трета титла на Стария континент.

В последния финал от програмата снощи шампион в бягането на 5000 метра при мъжете стана норвежецът Якоб Ингебритсен. Той измина 20,5 обиколки на пистата на 13 минути и 20.11 секунди. Втори на 0.31 секунди финишира британецът Джордж Милс, а трети на 0.92 секунди се нареди швейцарецът Доминик Лобалу.

След първите два дни на европейското първенство в класирането по медали водят домакините от Италия с общо 10 отличия, от които пет златни, четири сребърни и едно бронзово.

На второ място с една титла, едно сребро и един бронз е Нидерландия.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase