Снимка БГНЕС, архив
fallback

Наказаният за нарушаване на антидопинговите правила плувец Антъни Иванов ще отсъства от състезателния басейн още почти една година, след като тази му санкция изтече. Това стана ясно от решението на световната централа (World Aquatics, WA) да потвърди наложената на 24-годишния търновец допълнителна дисквалификация от българската федерация (БФПС) заради системно уронване на престижа ѝ от негова страна.

Срокът на двугодишното наказание на Иванов от световната антидопингова агенция (WADA) е до 8 юни 2025 г. Двугодишната му санкция от БФПС пък ще бъде в сила до 14 март 2026 г.

"Българска федерация по плувни спортове получи писмо от световната федерация World Aquatics, с което се признава и разширява в световен мащаб наложеното от Дисциплинарната комисия наказание на състезателя на ПСК "Черно море" Антъни Иванов. Иванов няма право да участва във всички състезания, дейности или събития, организирани от WA, за периода от 14 март 2024 г. до 14 март 2026 г.", се казва в официалното съобщение от родната федерация.

Оригинално това наказание беше наложено на Антъни с решение на Управителния съвет на БФПС на 27 септември 2023 г. с 3-годишен срок на действие и глоба в размер на 2000 лв. Впоследствие то беше обжалвано както пред Общото събрание на федерацията, така и в Административния съд на София-град и изпълнението му временно беше спряно.

В началото на тази година Общото събрание потвърди санкцията с огромно мнозинство (82 гласа "за", 2 "против", 3 "въздържал се"). Впоследствие пък Дисциплинарната комисия измени продължителността му на 2 г. и намали финансовата глоба на 1000 лв.

"На 5 май получихме уведомление от Върховния административен съд, че отхвърлят и повече няма да разглеждат жалбата, така че всичко си дойде на мястото - коментира пред "Сега" президентът на БФПС Георги Аврамчев. - Ние се съобразяваме с това, което в крайна сметка реши World Aquatics. Те са водещата инстанция в нашии спорт."

В своето решение от 23 май 2024 г. председателят на правния отдел на WA Реймънд Хак пише:

"Правният отдел към звеното за почтеност във водните спортове, след преглед на решението, както и на устава на World Aquatics и на кодекса за почтеност и други съответни правила и разпоредби, заключи, че:

- решението и последващата санкция, наложена от Дисциплинарната комисия към БФПС са признати и разширени в световен мащаб за всички състезания и
дейности, организирани от WA;

- по време на спирането на състезателните права, което тече от 14 март 2024 г. до 14 март 2026 г., г-н Иванов няма право да участва в никакви водни спортове, свързани дейности или събития от името на WA, друга континентална организация по водни спортове или членуваща федерация."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

Руси

преди 4 седмици

Ще е добър спасител на плажа и Албена , заплата 1500лв с легло за спане и включено хранене на работа.

9

Анонимен

преди 4 седмици

Всички булгарише спортисти са далавераджии. Просто не ги проверяват иначе всички ще са като тоя.. отстранени. Ей го оня плешивия от Асково дето се прави на тенЕсист, не са го проверили за допинг иначе ГОРИ на секундата.

8

Анонимен

преди 4 седмици

Това важи ли за частни басейни? А с крокодил?

fallback