Снимка: БГНЕС

Олександър Усик може скоростно да се раздели с титлата абсолютен световен шампион. Макар в събота вечерта той да седна на трона, един от поясите му е на път да бъде отнет по служебен път на 1 юни.

След победата на Фюри украинецът стана носител на титлите във версии Световен боксов съвет (WBC), Световна боксова асоциация (WBA), Международна боксова федерация (IBF), Международна боксова организация (IBO) и Световна боксова организация (WBO). В момента 37-годишният украинец е първият боксьор, едновременно притежател на всички шампионски пояси след Ленъкс Люис през 1999 г.

Американската спортна телевизия ESPN обаче съобщи за сензационен обрат, тъй като най-вероятно украинецът ще бъде лишен от титлата във версия IBF.

Повод за това е просрочената задължителна защита на шампионския пояс срещу Филип Хъргович. Тъй като най-близкият мач на Усик ще бъде през октомври, когато ще се проведе реваншът срещу Фюри, в началото на следващия месец Олександър ще остане без титлата на Международната боксова федерация.

Шампионският пояс в тази версия ще бъде овакантен точно преди мача на Филип Хъргович срещу Даниел Дюбоа на 1 юни. Очаква се IBF да обяви дали тази битка ще бъде за световната титла.

Новината на ESPN бе потвърдена неофициално от IBF, като се очаква в близките дни да има реакция от щаба на Усик.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase