Голям успех за плувеца ни Цанко Цанков. Той успя да преплува протока Кук с рекордно време - 6 часа и 23 минути.

"Това беше най-трудното предизвикателство, с което съм се справял до момента. Изключително трудни условия, температурата на водата беше малко над 13 градуса. Много трудно беше час след старта на маратона, както и в последните два часа от плуването. Щастлив съм, че завърших с най-бързо време за 2024 г. Точното разстояние е 30,5 км. Средна скорост над 5 км/ч. Имаше участъци с температура на водата 12 градуса", разказа Цанко Цанков в "България сутрин".

"В Нова Зеландия условията стават невъзможни за преплуване на протока. Аз съм последният човек, който го преплува за 2024 г. За да завърши човек маратона на протока Кук, трябва да работи отвъд предела на човешките възможност", подчерта плувецът пред Bulgaria ON AIR.

Цанко Цанков сподели, че е бил много добре подготвен, но през цялото време е трябвало да се бори с тежки кризи на хипертония. През ума му обаче не са минавали мисли за отказване.

"През цялото време мислех, че трябва да изляза на другия край - заради България, заради хората, които ме подкрепят, заради целия ми труд. Психическата ми нагласа беше подложена на предала на възможностите", посочи плувецът.

Сега Цанко ще си даде една седмица почивка, след което ще се подготвя за най-дългия плувен маратон в света, който ще се проведе през октомври. Разстоянието по права линия в Тихия океан е 47 км, но състезателите плуват малко над 60 км заради силните течения. Там температурата на водата е значително по-висока, стана ясно от думите му.

Цанко Цанков не смята, че има съревнование между него и Петър Стойчев, когото определи като много елитен състезател.

"В момента ме боли цялото тяло, трудно ми е да ставам и да сядам", откровен бе състезателят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase