Снимка БФШ2022

"Тяхното предложение за обединение е лицемерно. Ние също искаме обединение, но не може малцинството да налага условията на мнозинството за това обединение. Те са сдружение на три клуба, а ние имаме 65. Ако искат, да заповядат, неслучайно нашият нов управителен съвет е само от трима членове, за да има място и за хора от другата организация", каза новоизбраният президент на БФШ 2022 доц. Венета Петкова на пресконференция.

Ден по-рано от БСФШ, която беше приета за член на Международната федерация (ФИДЕ), предложиха БФШ 2022 да се откаже от лиценза си и да се присъедини към тях, припомни ekspresso.bg.

От БФШ 2022 отправиха обвинения към ФИДЕ заради създаването на временната комисия, която управляваше българския шахмат от юни насам, както и за действията им по време на конгреса. Тогава ФИДЕ изобщо не допусна лицензираната ни федерация до участие на генералната асамблея, където за член беше избрана БСФШ. Информация за отказа да бъдат допуснати е била получена след 22 часа, когато те са нямали възможност да реагират.

Лицензираната федерация готви жалба в Спортния арбитражен съд в Лозана (CAS) по две точки – за недопускането до участие в генералната асамблея и за избора на другата федерация без тя да има дейност в България. Според ръководството на БФШ 2022 международната федерация е нарушила собствения си устав, приемайки организация, която не ръководи спорта в дадена държава.

Ръководството на БФШ 2022 подчерта, че това е единствената действаща и законна федерация в България, която има 65 клуба и над 1200 състезатели, а всички останали са „сдружения“.

Бившият президент на оригиналната шахматна федерация д-р Михаил Илиев, който в момента е председател на клуб „Шах XXI“, пък предложи двете страни да направят обща среща с министъра на младежта и спорта Димитър Илиев и да се разберат.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase