Снимка БГНЕС

"Черното тото" в българския футбол е публична тайна, но никой не знае точните му мащаби. Това и други скандални разкрития направи бившият зам. - изпълнителен директор на БФС Павел Колев.

Бившият директор на "Левски" и настоящ директор на "Локомотив" (Пловдив) даде обширно интервю за "Свободна Европа", в което говори още за политическото присъствие във футбола по времето на президента Борислав Михайлов; за съмнителните контакти на вече два пъти подалия оставка шеф на съюза; и още редица наболели въпроси.

По отношение на уговорените мачове Колев сподели собствен опит от времето, когато беше директор в "Левски" (2019-2021 г.).

"Имаше един случай, за който разбрах от други хора, че е воден такъв разговор. Конкретни имена не искам да споменавам, защото така или иначе предложението беше отхвърлено. За "Левски" става въпрос. По-скоро имаше мачове с друг отбор - единият за Купата на България, другият за първенство. И предложението беше: "Дай да си разменим по една победа. За нас е по-важен този турнир, за вас - другият". Не се случи това. Даже не съм бил човекът, който е трябвало да реши, но разбрах, че е воден такъв разговор. С мен обаче никога не е имало такъв, никой не си е позволявал."

По думите му в "черното тото" у нас са намесени ръководители на високо ниво:

"Публична тайна е, че "черно тото" има. Какви са мащабите в България и аз бих се радвал да се установи. Защото аз съм абсолютно убеден, че едни от най-шумните футболни функционери, включително и президенти на клубове, са част от това "черно тото". Тук става дума и за натиск върху съдии, защото съдиите са средство за постигането на определен резултат на терена. Разбира се, става дума и за натиск върху футболисти. Всички тези неща съществуват."

За настоящия си клуб "Локомотив" Колев сподели:

"В тази среда се опитваш да ограничиш това нещо да не се случва при теб, в твоя клуб. Това е начинът. Има ясни принципи в самата организация, която управляваш. Който не е съгласен - става и си тръгва. Не че не съм имал случаи. Наскоро един приятел ми се обади и ми каза: "И вие ли започнахте да играете "черно тото"?". Аз му казах, че при нас няма как това нещо да се случи. "Провери си нещата, защото може и да не те информират", ми каза той. В смисъл, че е станало без мое знание, което е абсурдно. Но самият факт, че тази подозрителност съществува... Това явление не е без почва, то съществува. Когато говорим за него, не е лошо да видим конкретни доказателства и някои хора да понесат отговорност. Аз съм и с двете ръце "за".

Павел Колев не подмина скандално известната снимка на президента на БФС Борислав Михайлов с доказания като бос на азиатската тото мафия сингапурски бизнесмен Дан Тан на Нова година 2011.

"Когато управляваш такава организация, трябва много внимателно да си хигиенизираш контактите. И когато някой те е завел там, ако случайно си попаднал... Зададох му един път въпроса: "Вярно ли е това?". Защото тогава бе слух, нямаше снимка още - говоря за преди 12-13 години. Той ми каза: "Не". Оказа се, че не е точно така. Затова е важно да имаш хигиена на контакти и публични изяви. Защото всяко подхлъзване струва скъпо. Когато не си сигурен, по-добре не прави нищо и си остани вкъщи на Нова година."

Футболният съюз е частна организация, която е най-голямата спортна федерация в България, а постът на неин председател е сравним с този на министър на спорта, посочи Колев. И допълни, че шефът на БФС има достъп до всички държавни фигури - и обратното.

"По мое време не съм усетил да има натиск. Естествено, имало е политически фигури в Изпълнителния комитет на БФС. Това не е нещо ново. И аз, честно казано, не го намирам и за особено нередно, стига да не означава обвързване с политически партии и тясно сътрудничество, което да обслужва интереси."

"Ролята на президент на БФС е доста важна. И тя много често е сравнявана с тази на спортния министър. Той, без значение как се казва, има ранг почти на министър. Има достъп до всички важни фигури, които управляват държавата. От тази гледна точка някаква комуникация с политическите фигури е неизбежно да има. Факт, че през времето, в което Борислав Михайлов управляваше БФС, общо взето най-добре представена винаги е била партията за права и свободи - ДПС."

Колев припомни ролята на Камен Костадинов преди внезапната му смърт през 2022 г.

"Камен Костадинов като член на Изпълкома е присъствал във всички негови конфигурации. Но той по-скоро беше не като политическа фигура, а като експерт и юрист. Осъществяваше и връзка с Народното събрание - това беше официалната му функция. През годините е имало и други политически фигури. В последния Изпълком е и кметът на Велико Търново Даниел Панов, който е и председател на Сдружението на общините, което аз намирам за добра практика!"

Като причина за политическо присъствие в управлението на футбола обаче Колев посочи някои порочни практики, включително корупционни:

"За меко оръжие. Това е публична тайна. Меко оръжие, но в някои случаи то става твърдо. Това е средство за постигане на определени цели. Футболът е сериозен бизнес и възможност за прокарване на една или друга политика по места. Това се използва навсякъде по света. В цял свят футболът се използва за пране на пари и осъществяване на корупционни сделки. И това бе причината хора на върха на футбола - в световен и европейски мащаб, да си заминат опетнени."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase