Снимка: БГНЕС
fallback

От УЕФА офцииално обявиха домакините на европейските първенства през 2028 и 2032 година. Както е известно, догодина Евро 2024 година ще се проведе в Германия.

На Евро 2028 домакин ще бъдат Великобритания и Ирландия. Предложените градове домакини са Белфаст, Бирмингам, Кардиф, Дъблин, Глазгоу, Ливърпул, Манчестър, Нюкасъл и на два стадиона в Лондон.

През 2032 година домакини на Европейското първенство ще бъдат Италия и Турция. На  първоначален етап са предложени 20 стадиона, като от тях ще бъдат избрани 10 - по 5 от всяка страна, обявиха от УЕФА.

За първенството през 2028 година кандидатурата на Великобритания и Ирландия остана без алтернатива, след като Турция насочи фокуса си върху шампионата на Стария континент четири години по-късно заедно с Италия. И този избор бе потвърден от Европейската централа в Нион, Швейцария.

Според информациите, всички петима домакини на Евро 2028 ще трябва да минат през квалификации. Обикновено домакините не минават през квалификации, а се класират автоматично за финалите, но това няма да бъде случаят сега. The Athletic съобщава, че две автоматични места ще останат налични за домакини, които не са успели да се класират през квалификациите, но ако повече от два отбора не съумеят да го сторят, то тогава местата ще отидат за двете страни с най-добри показатели.

Великобритания прие мачове по време на Евро 2020, но сега ще има за първи път домакинство на турнир от 1996-а насам, което се игра само на територията на Обединеното Кралство.

Мачовете в Англия на Евро 2028 ще се играят на шест стадиона – „Уембли“, „Тотнъм Хотспър Стейдиъм“, „Етихад“, „Сейнт Джеймсис Парк“, „Вила Парк“ и новия стадион на Евертън на Брамли Мур-Док. Останалите четири стадиона-домакини са „Хемпдън Парк“ в Глазгоу, „Принсипалити Стейдиъм“ в Кардиф, „Кейсмънт Парк“ в Белфаст и „Авива Стейдиъм“ в Дъблин. Очаква се „Уембли“ да посрещне двата полуфинала и финала на Европейското след пет години.

Италия също прие двубои от Евро 2020, но не е домакинствала на турнир от Световното първенство през 1990. Страната бе домакин на заключителните етапи на Европейското през 1968 и надпреварата през 1980. Турция, където се игра финалът в Шампионска лига по-рано това лято, никога не е получавала домакинство на голям международен турнир.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

Itso

преди 6 месеца

Таз игра отдавна не я владейме

6

Анонимен

преди 6 месеца

Евро 2050 ...без България в урните за квалификациите ..разпад на държавата без военни действия и липса младо население....

5

Сър Алекс

преди 6 месеца

Как така на театъра на мечтите няма да има мачове веее

fallback