Снимка НБА

Сделката на годината в НБА е вече факт. Суперзвездата на Портлънд Деймиън Лилард е вече играч на Милуоки Бъкс. Месеци наред името му бе спрягано уж със сигурност за тазгодишния финалист Маями Хийт, но двата отбора не можаха да се разберат.   

Сега вече сделка има след чудовищен обмен между три отбора. Лилард напуска досегашния си тим в посока Милуоки чрез трейд, в който участва и Финикс, съобщава официалният уебсайт на Лигата.

Бъкс получават Лилард, а Трейл Блейзърс - Джру Холидей, Деандре Ейтън, Тумани Камара и незащитен избор (без значение дали е в топ 5, или не) в първия рунд на драфта през 2029 именно от Милуоки. Портланд също така получава правото да размени по собствено желание избора си в драфта с този на Бъкс през 2028 и 2030.

В трейда участва и Финикс Сънс, който получава играчите Юсуф Нуркич, Грейсън Алън, Насир Литъл и Кион Джонсън.
Лилард се среща на няколко пъти с ръководството на Портланд след края на сезона и настояваше ростърът да бъде значително подобрен, за да се бори за титла. Това желание очевидно не е било удовлетворено и той ще гони трофей редом до двукратния MVP, гърка Янис Адетокунбо.

Деймиън Лилард защитава цветовете на Портлънд Трейл Блейзърс от 2012 г. насам. В последния сезон 33-годишният гард записва средно по 32.2 точки, 4.8 борби и 7.2 асистенции в общо 58 мача в НБА. През юли обаче той пожела да бъде трейднат.

Бившият възпитаник на Уебър Стейт има във визитката си още 7 участия в Мача на звездите отвъд океана. Част от Идеалния тим в лигата през 2017/2018. Има 4 селекции във Втория отбор и 2 в Третия състав. Носител е на наградите за Новобранец №1 през 2013 г. и Най-добър съотборник през 2021 г. Победител в конкурса по тройки от последното му издание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase