Снимка: БОК

Днес се навършват 36 години от едно историческо за България и за глобалния спорт събитие – поставянето на непокътнатия и до днес световен рекорд от 209 см на Стефка Костадинова в скока на височина.

На 30 август 1987 г. по време на Световното първенство по лека атлетика зрителите по трибуните на  Олимпийския стадион в Рим и милиарди пред тв екраните стават свидетели на феноменално постижение, което и до днес е недостижимо за никой друг на планетата. От тогава до днес никоя жена на света не е скочила повече от Костадинова. Тези 209 см в италианската столица са част от удивителната кариера на българката, призната за най-великата в историята на тази дисциплина, а нейният рекорд на рекордите е увековечен пред музея на МОК в Лозана и в нашите сърца.

Костадинова открай време изтъква, че световният рекорд не е само неин, а принадлежи на България. Председателят на БОК напомня, че това върхово за планетата постижение, а и всичките й успехи са благодарение на хората край нея, на екипа от треньори и специалисти, на спортното училище в Пловдив, на клуб „Тракия“, на лекоатлетическата федерация, на ръководители и на държавата, инвестирала в спорта. И още – благодарение на конкуренцията от няколко много класни българки тогава в дисциплината, представителки на прочутата родна школа в скоковете, които „помитаха“ съпернички и рекорди.

„Благодаря за многото поздравления и като отбелязваме годишнината от световния рекорд 209 см, си пожелавам той да бъде подобрен един ден отново от българка“, казва днес Костадинова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase