Снимка: Lap.bg

България вече има 10 квоти за олимпийските игри в Париж, които ще се проведат следващото лято. Това стана факт, след като в четвъртък Боряна Калейн спечели два сребърни медала на Световното първенство по художествена гимнастика във Валенсия и донесе на страната ни и втора квота в индивидуалното.

Така гимнастиката ни вече е с пълен набор квоти - две в индивидуалното и една при ансамблите, съобщава БНР.

Квотите в художествената гимнастика не са поименни, но се очаква в индивидуалното да ни представят Боряна Калейн и Стилияна Николова.

Страната ни вече има три визи и за олимпийския боксов турнир - на Станимира Петрова и Светлана Станева при жените, както и на Хавиер Ибанес при мъжете. Две са квотите на българското плуване - Петър Мицин ще участва на 400 и 800 метра свободен стил, докато Йосиф Миладинов ще стартира на 100 метра бътерфлай.

Другите две квоти на България са в спортната стрелба - Антоанета Костадинова се класира за 25 метра пистолет, а Самуил Донков - на 10 метра пистолет.

Септември месец също ще е изключително важен за квотите на Париж и то за два от най-успешните ни спортове – борбата и вдигането на тежести.

В борбата квоти ще се раздават на Световното първенство в Белград, което ще се проведе между 16 и 24 септември, а в началото на следващия сезон ще има континентални квалификационни турнири, след което и финален световен турнир.

От 2 до 17 септември в Саудитска Арабия пък ще се проведе световното първенство по вдигане на тежести, което също играе важна роля за разпределението на квотите, макар самите квоти да се раздават според световната ранглиста към 28 април 2024 година. Самите щанги са изключително орязани от МОК, като в Париж ще има едва по 5 категории при мъжете и 5 при жените. Надеждите ни тук са за 3 квоти.

На Олимпиадата в Токио преди две години страната ни имаше 37 квоти, а спортистите ни спечелиха три златни, един сребърен и два бронзови медала.

Игрите в Париж ще се проведат в периода 26 юли - 11 август 2024.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase