Снимка: БГНЕС

"Сега просто искам да я прегърна, без думи", заяви пред bTV Илхан - бащата на Нургюл Салимова, която спечели среброто на Световната купа по шахмат в Баку.

"Като малка беше скромно, обикновено дете, което си играе с кукли, след това обаче почна да се занимава сериозно със шах. Първите стъпки – аз и дядо ѝ я научихме, за първи път Живко Жеков направи откритието – нейния треньор и мениджър. На един турнир той забеляза, че тя играе добре и пита дали може да участва на републиканско в Слънчев бряг, където спечели първото място категорично. Всички видяха тогава, че тя е талант", разказва бащата на Нургюл.

"Мечтата ни винаги е била да я видим световна шампионка, упоритост и талант вървят при нея ръка за ръка, тя е хем упорито, хем трудолюбиво дете, има дарба от Бога. Първите ѝ тренировъчни партии бяха срещу по-големия ѝ братовчед, нямаше турнири тогава", казва още Илхан.

"Още като малка трябваше да остане концентрирана на дъската, въпреки крехката си възраст тя имаше завидно самообладание, с една дума се отличаваше. Нямаше много време да изиграе с децата навън, остана си концентрирана, даже ми се струва, че може би не успя съвсем да изживее детството си. Беше отличник въпреки шахмата, пропускаше доста уроци, но се справяше добре", посочва още бащата на Салимова.

"Никога не бих и казал да се откаже от шаха, в тежки моменти след тежки загуби си го е мислила, но това е по-скоро емоционално. През 2015 г., когато стана световна шампионка за момичета до 12 години, това беше голямо постижение за нас. Гледах всички партии с огромно вълнение, даже от време на време си пих по едно валидолче, защото е голям стрес", коментира още Илхан.

"Винаги съм си мечтал, че ще стигне върха, аз знаех в себе си, че тя не отстъпва по нищо на съперничките ѝ. Първите ѝ думи след Баку бяха – „Бях толкова близо“. На нас ни остана само това да я подкрепим".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase