Снимка: БГНЕС

Правителството на Хърватия осъди остро безредици, насилието и хулиганските прояви на феновете в Атина, довели до трагичната загуба на живот на гръцки футболен запалянко. Членовете на кабинета изказаха най-искрените си съболезнования на семейството на загиналия младеж, съобщи Н1.

Премиерът Андрей Пленкович разговаря с гръцкия премиер Мицотакис, изрази съболезнованията си и осъди насилието.

„Подобно поведение на феновете е отрицание на спорта, то загърбва феърплея, толерантността и уважението към спортистите. Вместо да се проведе квалификационен мач за най-елитното футболно състезание Шампионската лига между хърватския и гръцкия шампион Динамо и АЕК, ние сме свидетели на ужасяващи сцени от Атина, където някакви фенове вредят на хърватския футбол. В същото време възпрепятстват всички останали фенове, които искат да следят изявите на хърватските клубове и хърватския национален отбор по приличен и цивилизован начин“, се казва в съобщението.

Първият мач от третия квалификационен кръг на Шампионската лига между АЕК Атина и Динамо Загреб бе отложен след смъртта на фен на гърците. Двата тима трябваше да се изправят един срещу друг тази вечер от 21:45 часа българско време.

Късно вечерта в понеделник след края на тренировката на Динамо привърженици на двата тима започнали да хвърлят факли, импровизирани експлозиви и камъни. 22-годишен привърженик на АЕК бе фатално наръган няколко пъти с нож „извън стадиона на АЕК в Неа Филаделфия“. Той бил откаран в болница, но починал от раните си.

По информация на телевизионния канал ERT, при масовия бой между фенове на двата отбора е пострадало и дете, което било ударено в главата с камък. Осем души – трима гръцки и петима хърватски фенове, са получили сериозни наранявания

Полицията арестува 96 души, между които 80 хърватски граждани.

Гръцката информационна агенция Ана съобщи, че е започнало разследване – по информации, в Атина е имало 100 хърватски хулигани. Арестуваните във връзка с инцидентите от понеделник вечер ще бъдат изслушани днес от прокурор.

Правителството на Хърватия заяви, че очаква да бъдат разследвани всички обстоятелства и виновните за сбиванията, смъртта и нараняванията на други фенове да бъдат санкционирани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase