Снимка БГНЕС
fallback

Националните олимпийски комитети на Русия и Беларус няма да получат покани за участие на игрите в Париж догодина, заяви шефът на МОК Томас Бах във френската столица.

Германецът имаше среща с представители на олимпийското движение.

"За мене е огромна чест да поканя спортистите от целия свят тук, в Париж, във Франция, за да отбележим спортните постижения под мотото "По-бързо, по-високо, по-силно.

Затова днес МОК ще изпрати официални покани до 203 комитета от целия свят. Аз ще имам възможността да връча лично поканите на девет национални олимпийски комитета и на отбора на бежанците.

Това е протоколна, но символично много важна церемония. Фундаменталната идея на олимпийските игри е едно мирно съревнование. Преди три хиляди години гръцката цивилизация поднесе този подарък на човечеството.

След това барон Пиер дьо Кубертен е основал МОК и е възродил Олимпийските игри в този вид, който ние днес наричаме съвременни игри. А Париж е тяхната родина.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

91

изкуствен интелект

преди 9 месеца

глупост. политиката да не се бърка в спорта. ама като ус.р.ай.на и ес не могат да цакат русия на бойното поле поне тук

90

Анонимен

преди 9 месеца

Русия е ясно, ама Беларус с какво са заслужили да ги изключат, при положение, че държави с граждански войни като Судан, Мианмар, Мали и кой ли още не ще участва?

89

Алекс

преди 9 месеца

Правилно решение.Нали рашките и белоруските колхозници са си самодостатъчни.Да си направят сибирска лига и там да се състезават.Засега нямат място в цивилизования свят.За в бъдеще,ако покажат желание за скъсване с дивашките традиции,решението може да се преразгледа.

fallback