Снимка Българска федерация по баскетбол

Националният отбор на България по баскетбол за мъже претърпя унизителна загуба с 80:86 (21:22, 18:27, 8:19, 33:18) от домакина Норвегия в първия си мач от група "J" на предварителните квалификации за Еврбобаскет 2025.

Във "Варнер Арена" в Аскер воденият от старши треньора Росен Барчовски български тим изигра отчайващо слаб мач срещу съперник, който няма никакви традиции в баскетболната игра. Въпреки това "викингите" имаха много по-прост и по-ясен план за мача, който изпълниха максимално добре, а безкрайните грешки на българите и слабата им срелба най-вече от зоната за две точки повлияха за крайния резултат.

Двубоят започна по-добре за домакините, които взеха преднина от 10:0. Близо четири минути след началото на мача България стигна до първия си кош след тройка на Иван Алипиев. Националите бързо успяха да заличат пасива си и малко преди края на откриващата четвърт дори поведоха с 21:19. Все пак първите 10 минути завършиха с аванс на домакините от 22:21.

Във втората четвърт защитата на България изчезна и това позволи на Норвегия да вкара 27 точки и да води на почивката с 49:39. Много силно в тези минути се представи Харалд Фрей, който бе постоянна заплаха за българската защита с непрестанното си движение, съобщава БНР.

В третата четвърт играта на българските национали в отбрана отбеляза известен прогрес, но нападението изпадна в криза. За десет минути игра подмладеният състав на националите вкара само осем точки и преди началото заключителния период преднината на Норвегия бе 21 точки при 68:47.

Чак в последния период България показа по-агресивна и по-добра игра. Това се дължеше до голяма степен на индивидуалните изяви на Коди Милър-МакИнтайър и Павлин Иванов, но и те не стигнаха за това разликата да падне до по-малко от финалните шест точки.

За България най-резултатен в мача бе Коди Милър-МакИнтайър с 20 точки. Павлин Иванов вкара 16, а с 11 завърши Иван Алипиев.

В норвежкия отбор над всички бе Харалд Фрей с 27 точки. Още 23 точки добави Крис Ебу-Ндоу. С 10 точки се отчете Микел Колстад.

Следващият мач на България в квалификациите е в събота, 22 юли в Ботевград срещу тима на Австрия, който в този кръг почива.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase