Снимка: Иван Зарков, София – европейска столица на спорта

Христо Цветков не спира да преследва нови и нови граници в човешките възможности, като днес подобри собствения си скоростен рекорд за Обиколката на Витоша. Супермаратонецът спечели трета поредна и общо четвърта своя победа, като пробяга 100-те километра за невероятните 7.39:54 ч. Това е с близо 6 минути по-бързо от миналогодишното постижение на Цветков, през 2022 г. той стана първият обиколил планината с бягане под 8 часа със 7.45:34 ч. Христо бе шампион и през 2021 г., когато също превзе новините с това, че веднага след финала коленичи за да предложи брак на своята любима, която днес вече е негова съпруга и заедно с детето им първа го прегърна и поздрави за победата и рекорда.

28-годишният Цветков пое лидерството веднага след старта в полунощ и непрекъснато увелиаваше преднината си, като на 60-и км вече водеше с 10 мин. на друг предишен победител в Обиколката – Ивайло Атанасов. На 75-ия км Христо вече беше половин час пред втория и там някъде стана ясно, че темпото е за нов рекорд. На финала Цветков изпревари с 50 минути Ивайло Атанасов (8.29:35 ч.), трети е Даниел Кубашлиев с 8.33:11 ч.

„Тръгнах с предвидения график, но времето бе неприятно, дъждът и разкаляното трасе ме затрудниха по средата на разстоянието. Бях изтощен и обезводнен, в един момент мислех, че рекорд е невъзможен. После обаче, след Симеоново изчислих, че все още съм в рекордно темпо и увеличих скоростта. Щастлив съм от новата поправка, очевидно за мен не първото място, а рекордът е цел. Благодаря на семейството и приятелите за подкрепата,“ заяви веднага след финала шампионът, който вече има победи през 2019, 2021, 2022 и сега през 2023 г.   

При жените най-бърза бе Моника Филипова, която също не изпусна лидерството от старта до финала. На 10-ия км преднината й бе 6 мин, на 32-и км – 24 мин, на 60-ия км – 52 мин. Филипова финишира за победата с 9.32:22 ч., като остана на 15 мин. след рекорда на Мария Николова от преди три години - 9.17:32 ч.

Шампион на шампионите и това лято е Самуил Вълчев, който триумфира за втора поредна година в дуатлона, при това с рекорд. В това изпитание участниците първо преминават 100-километровия маршрут около Витоша с велосипед, а след това правят това и с бягане. Вълчев финишира пръв днес след изнурителните 200 км с време 14.15:13 ч., което е с 9 минути по-добро от предишното върхово постижение на Кристиян Кирилов от преди 4 години.

Ден по-рано трима финишираха в рамките на само 3 секунди след 100-километровото изпитание при колоездачите. Шампион е 17-годишният Виктор Енев, който за първи път печели едно от емблематичните състезания в България. Веднага след него, на по секунда разлика финишираха Владислав Гюров и рекордьорът и трикратен победите в Обиколката Александър Алексиев, който преди две години стана първият завършил под 4 часа надпреварата. И тримата са представители на Колоездачен клуб COOP, а времето на шампиона е 4.19:04 ч. Енев, Гюров и Алексиев въртяха педалите заедно и не допуснаха никой пред тях по време на цялото 100-километрово трасе. При жените рекордьорката на трасето с велосипед Христина Козарева от Велораптор излезе начело по средата на разстоянието и не допусна никой пред себе си до финала, като защити титлата си от миналата година с резултат 5.28:54 ч. – на 15 мин. от собствения си рекорд от 2019 г. Това е 12 победа за Козарева от 14-те й участия досега в различните дисциплина на Обиколката.
 
100-километровата Обиколка на Витоша отбелязва това лято своята юбилейна 40-а годишнина. Над 2500 са общо участниците в емблематичното състезание, което отново е част от инициатива „София – европейска столица на спорта“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase