Снимка: Българска федерация художествена гимнастика

Общо десет медала спечелиха българските гимнастички на 39-то Европейско първенство по художествена гимнастика, което се проведе в Баку, Азербайджан. Най-големият успех бе титлата в многобоя на индивидуалното в събота за Боряна Калейн, която е първа такава за България от 29 години насам. Триумфът бе допълнен от бронз в същата дисциплина за Стилияна Николова, а 18-годишната Ева Брезалиева помогна за златото в отборната надпревара.

Съботният ден донесе на България и титлата в многобоя при ансамблите. Женина Трашлиева, София Иванова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов и Радина Томова събраха общ сбор от 68,050 точки с двете си съчетания и грабнаха златото.

Последният ден на надпреварата в Баку също бе много успешен за България. Родните гимнастички спечелиха медали и в четирите финала в индивидуалното. Калейн спечели сребро на бухалки и бронз на обръч, Николова взе сребро на топка и бронз на лента, а младата Брезалиева взе първи медал от голямо първенство със сребро на лента.

Във финалите при ансамблите нашият състав, воден от Весела Димитрова, Михаела Маевска и Ясена Стойнева, спечели сребърен медал на пет обръча и завърши на пето място на три топки + две ленти.

По този начин равносметката за България от Европейското първенство е следната: осем медала в индивидуалното (три за Калейн, три за Николова, един за Брезалиева и един в отборното класиране), както и два медала при ансамблите. Разбивката на медалите е такава: три златни, четири сребърни и три бронзови медала.

Следващото най-важно състезание за българските гимнастички е Световното първенство във Валенсия (23-28 август), на което ще се разпределят квоти за участие в Олимпийските игри в Париж следващото лято. /БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase