Снимка: БГНЕС

Лионел Меси беше безспорният №1 на Мондиал 2022.

Кои са другите герои? Ето кой е Идеалният отбор на първенството според БГНЕС:

Емилиано Мартинес, Аржентина

7 мача, 690 минути, 8 допуснати гола, 1 ж.к.

Двама бяха кандидатите за приза за най-добър вратар на турнира: хърватинът Доминик Ливакович и аржентинецът Емилиано Мартинес. И двамата играха фантастично, бяха запомнени с много страхотни спасявания и хванаха по две дузпи. Може би преди началото на решителния мач хърватинът беше фаворит, но вече легендарната намеса на Мартинез в 123-ата минута на финала и победата направиха аржентинеца номер 1.

Ашраф Хакими, Мароко

7 мача, 633 минути, 1 асистенция

Мароканският тим само надскочи себе си, но и полетя в космоса. За тях четвъртото място е равносилно на златни медали, поради което си струва да се откроят няколко играчи. Хакими определено е един от героите. Защитникът на ПСЖ последователно обезличи Перишич, Азар, Олмо, Жоао Феликс и дори Мбапе по фланга (Килиан не отбеляза полухиналите). А в 1/8-финалния мач с Испания Хакими реализира последната дузпа за успеха.

Ромен Саис, Мароко

6 мача, 468 минути, 1 гол, 1 ж.к.

Преди началото на турнира беше невъзможно да се предвиди, че 32-годишният защитник на Бешикташ би могъл да попадне в символичния отбор на първанството, но според резултатите от турнира не можем да си представим тима без капитана на Мароко. Саис е може би основната причина арабският тим да допусне първия гол едва на полуфиналите. Бранителят сам отбеляза победното попадение срещу Белгия в груповата фаза. Ако Саис беше здрав, тогава Мароко можеше и да играе с Франция за финал.

Йошко Гвардиол, Хърватия

7 мача, 690 минути, 1 гол

За съжаление, широката публика ще запомни Гвардиол като играча, който Меси унищожи в третата голова атака на полуфинала. Всъщност 20-годишният защитник на Лайпциг заслужава само похвални оценки за играта си в Катар - Хърватия действаше в защита в повечето мачове, а самоотвержената игра на този млад мъж с маска позволи на 4шахматистите" да се качат на подиума. В мача за третото място се разписа срещу Мароко.

Люк Шоу, Англия

5 мача, 425 минути, 1 асистенция

Сред левите бекове няма изявен кандидат за символичния отбор. А Люк Шоу имаше успех навсякъде. Англия имаше асиметрична схема, в която защитникът на Манчестър Юнайтед действаше по целия ляв фланг, поради което беше с осезаем принос за успеха на своя отбор. А качеството на защитата се доказва от факта, че британците имат три от пет сухи мача (само Мароко има повече).

Енцо Фернандес, Аржентина

7 мача, 563 минути, 1 гол, 1 асистенция, 1 ж.к.

Всеки централен полузащитник на националния отбор на Аржентина заслужава място в символичния отбор - и Де Пол, и Мак Алистър направиха феноменален турнир. Фернандес започна шампионата като резерва, но до финала мястото му сред титулярите вече не бе под съмнение. 21-годишният полузащитник на Бенфика заслужено получи приза за най-добър млад играч на турнира, а през лятото най-вероятно ще премине в европейския топ клуб.

Софиян Амрабат, Мароко

7 мача, 660 минути, 1 ж.к.

Много дефанзивни полузащитници впечатлиха с представянето си в Катар, но халфът на Фиорентина се открои от тълпата. Амрабат беше навсякъде - през целия турнир бруталният мароканец беше сериозно сравняван с пика Нголо Канте в социалните мрежи и това беше заслужено. Амрабат не пропусна нито една минута от турнира, което, като се има предвид огромната му работа, изглежда като подвиг.

Лука Модрич, Хърватия

7 мача, 656 минути, 1 ж.к.

Един страхотен 37-годишен футболист в Катар се показа предимно от негативната страна, докато другият тихо и спокойно си вършеше работата. Модрич традиционно не е най-яркият играч на терена, но именно това качество го направи известен. Капитанът на Хърватия царуваше в центъра на терена - без него "шахматистите" нямаше да стигнат до втори пореден медал от Световно първенство.

Антоан Гризман, Франция

7 мача, 538 минути, 3 асистенции, 1 ж.к.

Клубната кариера на Гризман е в застой през последните години, но той процъфтява в националния отбор. Антоан винаги играе за Дидие Дешан, тъй като той безпрекословно изпълнява всички инструкции и значително влияе на отбора. В Катар Гризман успя почти всичко - не успя само на финала.

Килиан Мбапе, Франция

7 мача, 597 минути, 8 гола, 3 асистенции

Голмайсторът на турнира и автор на едва втория хеттрик във финалите на световните първенства. Мбапе е само на 23 години, а в Катар подчерта с удебелен шрифт статута си на една от главните футболни звезди на настоящето и бъдещето. Зрелищният му двубой с Меси вече е вписан в историята на световния футбол. Ако не беше аржентинецът, Мбапе щеше да стане най-добрият играч в турнира. С такава игра обаче Килиан даде сериозна заявка за първата Златна топка в кариерата си.

Лионел Меси, Аржентина

7 мача, 690 минути, 7 гола, 3 асистенции, 1 ж.к.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase