Снимка: БФВТ

Един световен и четирима европейски шампиони ще има в състава на България за първенството на планетата по вдигане на тежести в Колумбия, което ще се проведе през декември.

Само една въпросителна остана при определянето на състава на България. Старши треньорът Иван Иванов извести тези, които ще представляват страната, като към деветимата сигурни може да се присъедини още един, след като стане окончателно ясна неговата моментна форма и физическо му състояние, съобщиха от БФВТ.
 
"Изчаквам прибирането на Христо Христов от клубни надпревари в Германия за да мога да преценя готовността му да вдига с успех на световното. Останалите ни представители са ясни - всеки един от тях е с шансове за място сред първите шест, такива са и подадените ни заявки. Благодаря на треньорите в центровете, те наистина вършат апостолска работа по отношение на изнамиране и развитие на спортните таланти. Надявам се да нямаме здравословни проблеми за да можем и в Колумбия да продължим възходящата линия от последните световни и европейски първенства, която отново ни нареди сред най-добрите в този спорт. Това световно е много важно, тъй като е олимпийска квалификация за игрите в Париж през 2024 г.," каза старши треньорът Иван Иванов, олимпийски шампион от Барселона 1992 г.
 
Съставът на България за шампионата в Богота:
 
ЖЕНИ:
Кат. 45 кг Надежда Мей-Нгуен (Русе, треньори Кръстина и Радослав Атанасови)
Кат. 59 кг Галя Шатова (Карлово, тр. Иван Лухов)
 
МЪЖЕ:
Кат. 55 кг Ангел Русев (Русе, тр. Кръстина и Радослав Атанасови)
Кат. 61 кг Габриел Маринов (Ст. Загора, тр. Стоян Стоянов)
Кат. 67 кг 67 кг Валентин Генчев (Стара Загора, тр. Стоян Стоянов)
Кат. 73 кг Божидар Андреев (ТК "Христо Бъчваров" Сливен, тр. Пламен Братойчев)
Кат. 89 кг Карлос Насар (Червен бряг, тр. Илиян Илиев)
Кат. 102 кг Дейвид Фишеров (ТК "Марица" Пловдив, тр. Борислав Налбантов) и Васил Маринов (ТК "100-те войводи" Сливен, тр. Станимир Колев)
 
Към тях се очаква да се присъедини и записаният в кат. 109 кг Христо Христов.
 
Трима българи са с най-силни заявки като тежести в своите категории преди първенството в Богота: световният шампион Карлос Насар е с 400 кг в кат. 89 кг, натурализираният австриец Дейвид Фишеров, който вече взе европейска титла за България, е с 405 кг и с тях дели лидерството с катереца Фарез Елбак в категория до 102 кг, а еврошампионът Христо Христов (109) е заявил 410 кг при 109-килограмовите.
 
На предишното световно първенство преди година в Ташкент България извоюва един златен и един бронзов медал само в двубоите, а с тези в отделните движения отличията ни бяха общо пет. 17-годишният тогава Карлос Насар грабна титлата при мъжете в кат. 81 кг със злато в двубоя и световен рекорд изтласкването, плюс сребро в изхвърлянето. Преди това, още в първия ден на шампионата Ангел Русев спечели злато в изтласкването и бронз в двубоя при най-леките - в кат. 55 кг, Валентин Генчев се нареди пети в крайното класиране и в изтласкването на кат. 67 кг, Васил Маринов зае шесто място в двубоя на кат. 102 кг, а Христо Христов бе четвърти в кат. 109 кг.
 
Световното първенство в Богота е от 5 до 16 декември и ще бъде първата олимпийска квалификация за игрите в Париж през 2024 г. Според последните решения на Международната федерация (IWF) максималните квоти, които една държава може да спечели за следващата олимпиада в щангите са 3 при мъжете и 3 при жените.

Коментари Напиши коментар

3

Анонимен

преди 6 месеца

Неделчо Колев и като дъщеря си Рут Колева - нищо не става от тях!

2

зер

преди 6 месеца

неделчо колев е за пандиза, колко уискита е изпил на гърба на спортистите и треньорите само той си знае. Успех на младежите на първенствата!

1

bravo

преди 6 месеца

браво момчета!Пожелавам успех на вас и на Иван Иванов като треньор !ръководството да заравя томахавките и да печелите вече !