Снимка: БГНЕС

Един от най-добрите футболисти от началото на XXI век - Франк Рибери, официално обяви края на състезателната си кариера.

Легендарният френски халф потвърди, че ще се присъедини към треньорския щаб на последния си клуб Салернитана.

39-годишният французин постоянно се бореше с контузии през последните няколко години, което го принуждаваше редовно да пропуска мачове през миналия сезон за Салернитана.

Франк Рибери проби в големия футбол с тима на Олимпик Марсилия и се утвърди на голямата сцена след трансфера си в към Байерн Мюнхен през лятото на 2007 година. Той прекара 12 години в баварския гранд, записвайки 425 мача във всички турнири със 124 гола и 182 асистенции.

Рибери спечели девет титли в Бундеслигата, шест купи на Германия, титлата в Шампионската лига и Световното клубно първенство на ФИФА. След като напусна Байерн Мюнхен, французинът прекара две години във Фиорентина, преди да приключи кариерата си в Салернитана.

Рибери потвърди оттеглянето си от футбола на профилите си в социалните мрежи.

"Топката спира. Емоциите вътре в мен не. Благодаря на всички за това страхотно приключение", написа той.

Освен с футболните си умения, Рибери е познат и със своите белези по лицето, получени като 2-годишно дете, които той така и не пожела да премахне. Заради тях през годините той бе наричан Квазимодо и Франкенщайн, но французинът бе категоричен:

"Белегът ми даде характер и сила, защото когато си дете и имаш такъв белег на лицето си, не е лесно. Начинът по който те гледат, коментират... Страдах много заради това. Хората казаха, погледнете лицето му, погледнете главата му, той е грозен, отвратителен е. Навсякъде, където отидох, хората постоянно ме гледаха, но не защото бях добър футболист, а заради белега".

"В училище непрекъснато ме подиграваха, говориха. Но въпреки че бях тормозен, никога не отстъпвах и не плаках, никога, но поради това страдах много. Това ме притесняваше постоянно като млад мъж, но се научих да изливам гнева си чрез футбол. Без тези белези щях да бъда нормално момче, но от друга страна заради тях имам невероятен характер и воля. Когато се обърна назад към детството си, се гордея с това, което преживях тогава. Не беше лесно, но затова днес обичам живота си и лицето си", каза Рибери в интервю преди години.

Рибери ще се сбогува с феновете на Салернитана преди мача срещу Специя, след което ще стане част от треньорския екип на италианците.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase